
Smardz jadalny - leśne trufle z Polski, jak je znaleźć i przyrządzić?
W tym artykule dowiesz się wszystkiego o smardzach jadalnych - gdzie występują, jak je rozpoznać, bezpiecznie zbierać oraz przyrządzić, aby wydobyć z nich to, co najlepsze.
Czytaj dalej
Czym kania różni się od muchomora sromotnikowego? Jak uniknąć pomyłki podczas grzybobrania?
Grzyby przyciągają do lasu miłośników natury i kuchni. Grzybobranie to popularne hobby w Polsce, ale zbieranie grzybów niesie ze sobą ryzyko zatrucia, szczególnie gdy mylimy jadalną kanię z trującym muchomorem sromotnikowym.
Czytaj dalej
Przepisy babci na zupę ogórkową, grzybki w occie i nie tylko - ulubione dania, do których zawsze warto powrócić.
Każdy z nas ma ten jeden przepis babci, który budzi wyjątkowy sentyment. Kluski śląskie z sosem, kotlet schabowy, rosół albo sernik. Te dania nie tylko smakują wyśmienicie, ale także przywołują wspomnienia rodzinnych obiadów.
Czytaj dalej
Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o grzybach, ale nie masz kogo zapytać!
Sprzątają świat, leczą choroby, ale potrafią też być niebezpieczne i trujące. Zbieramy je od dziecka, a jednak wciąż mają przed nami wiele tajemnic.

Jak szybko oczyścić kurki z piasku i innych zanieczyszczeń?
Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów. Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, należy je jednak odpowiednio oczyścić. Jak to zrobić?
Czytaj dalej
10 najpopularniejszych grzybów jadalnych – właściwości, jak ich szukać, przepisy z grzybami
Jakie grzyby kochacie zbierać najbardziej na świecie – borowiki szlachetne, rydze, a może kurki? Niezależnie od tego, każdy grzybiarz powie, że grzybobranie to wielkie emocje. To wypatrywanie, szukanie w trawie albo mchu z biciem serca, czy gdzieś objawi się kapelusz... Oto najpopularniejsze w Polsce grzyby według Zofii Leszczyńskiej–Niziołek, autorki książki atlasu „Polowanie na grzyby”. Zobaczcie, czy wszystkie znacie, dowiedzcie się, jak ich szukać i zbierać oraz jakie dania można z nich przyrządzić.
Czytaj dalej
Idziemy na grzyby – jak się przygotować na udane grzybobranie?
Na jak długo zaplanować grzybobranie? Co ze sobą wziąć, by być dobrze przygotowanym na wyprawę do lasu? Co zrobić, by poznać nowe gatunki? Czy grzyby wykręcać, czy wycinać i co zrobić z obfitym zbiorem? Zobaczcie, co radzi grzybowa mistrzyni Zofia Leszczyńska-Niziołek w swojej książce „Polowanie na grzyby”, która ukaże się na początku września.
Czytaj dalej
Sprawdź najlepsze sposoby na suszenie grzybów w domu: jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku? I jak je potem przechowywać?
W tym artykule dowiesz się, jakie są najlepsze sposoby na suszenie grzybów w domu, jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku oraz jak odpowiednio przechowywać suszone grzyby, by zachowały swoje walory smakowe i aromatyczne.
Czytaj dalej