
Domowy kompostownik kuchenny – prosty i ekologiczny sposób na odpadki w kuchni. Zobacz, jaki kompostownik wybrać, jak go używać i gdzie postawić
Nie musisz mieć ogródka, by urządzić kompostownik i z niego korzystać. Eko ziemię z organicznych odpadków kuchennych wyprodukujesz bez problemu nawet w niewielkiej kuchni. Jak? Wystarczy podręczny pojemnik na odpadki organiczne, który ustawisz na blacie albo schowasz do szafki lub szuflady, czy też postawisz na balkonie.
Czytaj dalej
Co można a czego nie wrzucać do kompostownika? Kompost to świetny, ekologiczny sposób na kuchenne odpadki
Chcesz żyć w zgodzie z naturą, marzysz też o robieniu dobrej ziemi. Z dumą więc zbudowałaś kompostownik. Teraz wystarczy powoli go zapełniać, aby w przyszłym roku mieć swój sprawdzony nawóz. Niby wszystko wydaje się proste, ale wielu rzeczy nie jesteś pewna. Co zrobić z jabłkami, chwastami albo chociażby z chlebem? Oczywiście mogą trafić do zmieszanych śmieci i po sprawie. Tymczasem zdziwisz się, ile rzeczy można przetworzyć.
Czytaj dalej
Jak zrobić przydomowy kompostownik ogrodowy? Proste patenty i wskazówki krok po kroku
Nie jest to zadanie trudne. Jeśli nie masz talentu do majsterkowania wykorzystasz beczkę z obciętym dnem. Jeśli bawi cię stolarka możesz pokusić się o zrobienie kompostownika w wersji lux z daszkiem i pergolą na pnącza. Niezależnie od tego, w czym kompostujesz, ważne jest to, że w ogrodzie naturalnie nawozisz grządki, najlepszą ziemią. Poza tym produkujesz mniej odpadów, a tym samym ratujesz planetę.
Czytaj dalej
Sauna domowa: jak zamienić łazienkę w saunę i korzystać z jej dobroczynnych właściwości
Już kwadrans w saunie wystarczy, żebyś poprawiła odporność, wygładziła skórę, usunęła toksyny i kilogramy. W łaźnię możesz zamienić swoją łazienkę.

Co zrobić ze starego chleba? Zobacz, jak w pyszny sposób wykorzystać czerstwe pieczywo
Po świętach może się okazać, że kupiłaś za dużo pieczywa i przejedzona rodzina nie miała już sił jeść kanapek. Czy można wykorzystać czerstwe pieczywo? Oczywiście! I to tak, że będzie świetnie smakowało. Wypróbuj nasze pomysły w stylu zero waste!
Czytaj dalej
Idealne na zimę, rozgrzewające dania z kurkumą. Sprawdź przepisy na wegańską zupę, makaron stir-fry, sałatkę i zapiekankę
Złoty proszek na rozgrzewkę! Kurkuma pasuje do sałatki, zupy, zapiekanki i deseru. Sama lekko cierpka, podkreśla smak mięsa i łagodzi zapach ryb. A do tego jest bardzo zdrowa!
Czytaj dalej
Jak dbać o ubrania, by służyły nam dłużej? Sprawdź, co radzi ekspertka i poznaj 10 pomocnych wskazówek
Jeśli odpowiednio pielęgnujesz odzież, dłużej będziesz ją nosić, ale nie tylko. Zaoszczędzisz też energię, wodę i mniej CO2 trafi do środowiska. Jak to zrobić?
Czytaj dalej
Jak oszczędzać na jedzeniu? Poznaj 5 prostych sposobów, by kupować rozsądniej i jeść taniej
Inflacja zmusza nas do poszukiwania dodatkowych źródeł oszczędności. Jednym z nich może być przygotowywanie posiłów i zakupy artykułów spożywczych. Jeśli masz wrażenie, że wydajesz za dużo na jedzenie, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. Podpowiadamy kilka prostych i skutecznych sposobów!
Czytaj dalej