Wybierz jedną z kategorii

Eko życie

jak palić w kominku
Eko życie

Jak palić w kominku, żeby nie produkować smogu?

Przekonanie, że palenie w kominkach jest nieekologiczne to mit.

Czytaj dalej
ekologiczne sprzątanie kuchni
Eko życie

Ekologiczne sprzątanie kuchni. Poznaj naturalne sposoby i środki czystości, dzięki którym kuchnia aż błyszczy

Kuchnia to pomieszczenie w domu, które zawsze najbardziej się brudzi. Jak ją sprzątać, żeby było tanio, czysto i ekologicznie? Najlepiej domowymi środkami czystości, które są przyjazne środowisku. Pokochaj ocet, kwasek cytrynowy, soda oczyszczona, wodę i mydło, to podstawa ekologicznego sprzątania.

Czytaj dalej
reklama
najzdrowszy olej
Eko życie

Olej rzepakowy, olej lniany, a może oliwa z oliwek albo olej sezamowy? Wybieramy najzdrowszy olej

Tłuszcze pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie: stanowią źródło energii, są składnikiem błon komórkowych i pomagają we wchłanianiu witamin A, D, E i K. Te zdrowe wspierają długowieczność i odporność. Ale różne oleje mają różne zastosowanie, poznaj je bliżej i wybieraj te najzdrowsze.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej

Fakty i mity o oliwie. Jak wybrać oliwę z oliwek i jak ją stosować? Zobacz nasz poradnik

Jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Czy wiesz, że z oliwy można ukręcić nawet lody? Grecy, Włosi i Hiszpanie lubią ją tak, że mogliby się w niej kąpać. Nic dziwnego, że jej popularność zawędrowała i do nas. Ale Południowcy mają wielowiekowe doświadczenie, jak wybrać dobrą i zdrową oliwę, a my – niekoniecznie. Przeczytaj nasz poradnik, jakie właściwości i cechy ma oliwa z oliwek, jak wybrać najlepszą i na co zwrócić uwagę na etykietach.

Pachnący psychiatra lawenda
Eko życie

Pachnący psychiatra – poznaj rośliny, których zapach pomoże ci zatrzymać wakacyjny klimat zen

Chcesz zatrzymać w sobie letni spokój i klimat wakacyjnego relaksu. Poznaj rośliny, których zapach uspokaja, pomaga się zatrzymać i wrócić do letnich wspomnień. Możesz zasadzić je w ogrodzie, a nawet na parapecie.

Czytaj dalej
Bractwo Wędrownych Pasieczników
Regionalne przysmaki

Poznajcie pszczelarzy, którzy wożą pszczoły tam, gdzie kwitną lipy albo nawłoć, aby robiły gatunkowy miód. A do tego grają im na skrzypcach

Swoją pasiekę wożą po całej Warmii i Mazurach, a czasem nawet pod zachodnią granicę. Po co? Żeby pszczoły robiły gatunkowy miód z różnych roślin: rzepakowy, faceliowy, z nostrzyka, gryczany i z nawłoci. Wyróżnia ich też, że swoim pszczołom grają na instrumentach, bo Maciek i Marek poznali się lata temu w Podróżnym Kolektywie Skrzypcowym, dzięki muzyce tradycyjnej.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
Jak przespać upalną noc
Eko życie

Jak przespać upalną noc? Poznaj 8 rad

Miło powygrzewać się w słońcu na plaży, ale noc powinna być chłodna, inaczej spanie zamieni się w koszmar. Jak sobie pomóc, gdy przez całą dobę temperatury są tak wysokie, że trudno zasnąć albo budzisz się po kilka razy w nocy? Poznaj nasze podpowiedzi.

Czytaj dalej
Na upały pij ziołową lemoniadę i herbatki na zimno
Eko życie

Mięta, szałwia, kolendra i spółka – 5 ziół, które przyniosą ulgę w upały. Rób z nich lemoniadę i ziołowe herbatki na zimno, do picia i płukania skóry czy włosów

Zobacz nasze podpowiedzi, jakie zdrowe i pyszne ziołowe lemoniady i herbatki na zimno przygotować na upały. Napary z ziół najlepiej pomagają je przetrwać – nie tylko nawadniają, ale też karmią nas witaminami i minerałami. Niektórymi obniżysz nawet temperaturę ciała.

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery