Wybierz jedną z kategorii

Eko życie

kompostownik kuchenny jaki wybrać
Eko życie

Domowy kompostownik kuchenny – prosty i ekologiczny sposób na odpadki w kuchni. Zobacz, jaki kompostownik wybrać, jak go używać i gdzie postawić

Nie musisz mieć ogródka, by urządzić kompostownik i z niego korzystać. Eko ziemię z organicznych odpadków kuchennych wyprodukujesz bez problemu nawet w niewielkiej kuchni. Jak? Wystarczy podręczny pojemnik na odpadki organiczne, który ustawisz na blacie albo schowasz do szafki lub szuflady, czy też postawisz na balkonie.

Czytaj dalej
co wrzucac do kompostownika
Eko życie

Co można a czego nie wrzucać do kompostownika? Kompost to świetny, ekologiczny sposób na kuchenne odpadki

Chcesz żyć w zgodzie z naturą, marzysz też o robieniu dobrej ziemi. Z dumą więc zbudowałaś kompostownik. Teraz wystarczy powoli go zapełniać, aby w przyszłym roku mieć swój sprawdzony nawóz. Niby wszystko wydaje się proste, ale wielu rzeczy nie jesteś pewna. Co zrobić z jabłkami, chwastami albo chociażby z chlebem? Oczywiście mogą trafić do zmieszanych śmieci i po sprawie. Tymczasem zdziwisz się, ile rzeczy można przetworzyć.

Czytaj dalej
domowy kompostownik co warto wiedziec
Eko życie

Jak zrobić przydomowy kompostownik ogrodowy? Proste patenty i wskazówki krok po kroku

Nie jest to zadanie trudne. Jeśli nie masz talentu do majsterkowania wykorzystasz beczkę z obciętym dnem. Jeśli bawi cię stolarka możesz pokusić się o zrobienie kompostownika w wersji lux z daszkiem i pergolą na pnącza. Niezależnie od tego, w czym kompostujesz, ważne jest to, że w ogrodzie naturalnie nawozisz grządki, najlepszą ziemią. Poza tym produkujesz mniej odpadów, a tym samym ratujesz planetę.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej

Sauna domowa: jak zamienić łazienkę w saunę i korzystać z jej dobroczynnych właściwości

Już kwadrans w saunie wystarczy, żebyś poprawiła odporność, wygładziła skórę, usunęła toksyny i kilogramy. W łaźnię możesz zamienić swoją łazienkę.

co zrobic ze starego chleba
Eko życie

Co zrobić ze starego chleba? Zobacz, jak w pyszny sposób wykorzystać czerstwe pieczywo

Po świętach może się okazać, że kupiłaś za dużo pieczywa i przejedzona rodzina nie miała już sił jeść kanapek. Czy można wykorzystać czerstwe pieczywo? Oczywiście! I to tak, że będzie świetnie smakowało. Wypróbuj nasze pomysły w stylu zero waste!

Czytaj dalej
przepisy z kurkumą
Eko życie

Idealne na zimę, rozgrzewające dania z kurkumą. Sprawdź przepisy na wegańską zupę, makaron stir-fry, sałatkę i zapiekankę

Złoty proszek na rozgrzewkę! Kurkuma pasuje do sałatki, zupy, zapiekanki i deseru. Sama lekko cierpka, podkreśla smak mięsa i łagodzi zapach ryb. A do tego jest bardzo zdrowa!

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
jak dbać o ubrania
Eko życie

Jak dbać o ubrania, by służyły nam dłużej? Sprawdź, co radzi ekspertka i poznaj 10 pomocnych wskazówek

Jeśli odpowiednio pielęgnujesz odzież, dłużej będziesz ją nosić, ale nie tylko. Zaoszczędzisz też energię, wodę i mniej CO2 trafi do środowiska. Jak to zrobić?

Czytaj dalej
jak oszczędzać na jedzeniu
Eko życie

Jak oszczędzać na jedzeniu? Poznaj 5 prostych sposobów, by kupować rozsądniej i jeść taniej

Inflacja zmusza nas do poszukiwania dodatkowych źródeł oszczędności. Jednym z nich może być przygotowywanie posiłów i zakupy artykułów spożywczych. Jeśli masz wrażenie, że wydajesz za dużo na jedzenie, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. Podpowiadamy kilka prostych i skutecznych sposobów!

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery