Wybierz jedną z kategorii

Regionalne przysmaki

makaron z truskawkami iga
Regionalne przysmaki

Makaron z truskawkami – ulubione danie Igi Świątek i smak dzieciństwa w jednym

Sprawdź, dlaczego to letnie danie podbija serca i brzuchy Polaków od pokoleń!

Czytaj dalej
przepis na chłodnik
Regionalne przysmaki

Pora na chłodnik! Z czego zrobić letnią zupę?

Chłodnik to jedno z tych dań, które w upalne dni staje się pierwszym wyborem. Oto krótki przegląd najciekawszych składników, które warto wykorzystać w chłodniku.

Czytaj dalej
reklama
Bractwo Wędrownych Pasieczników
Regionalne przysmaki

Poznajcie pszczelarzy, którzy wożą pszczoły tam, gdzie kwitną lipy albo nawłoć, aby robiły gatunkowy miód. A do tego grają im na skrzypcach

Swoją pasiekę wożą po całej Warmii i Mazurach, a czasem nawet pod zachodnią granicę. Po co? Żeby pszczoły robiły gatunkowy miód z różnych roślin: rzepakowy, faceliowy, z nostrzyka, gryczany i z nawłoci. Wyróżnia ich też, że swoim pszczołom grają na instrumentach, bo Maciek i Marek poznali się lata temu w Podróżnym Kolektywie Skrzypcowym, dzięki muzyce tradycyjnej.

Czytaj dalej

Kiszonki bez tajemnic. Poznaj właściwości, metody kiszenia i przepisy na domowe kiszonki

Pod koniec lata stragany na targowiskach kuszą kolorami i zapachami. Warto to wykorzystać i przygotować sobie słoiki z domowymi kiszonkami, które są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo korzystne dla zdrowia.

miód prezent na walentynki
Regionalne przysmaki

Przez żołądek do serca! Słodki pomysł na prezent na walentynki

Miłość malinowa czy z czarną porzeczką? Oto pomysł na zdrowy, słodki walentynkowy podarunek.

Czytaj dalej
przepisy babci
Regionalne przysmaki

Przepisy babci na zupę ogórkową, grzybki w occie i nie tylko - ulubione dania, do których zawsze warto powrócić. 

Każdy z nas ma ten jeden przepis babci, który budzi wyjątkowy sentyment. Kluski śląskie z sosem, kotlet schabowy, rosół albo sernik. Te dania nie tylko smakują wyśmienicie, ale także przywołują wspomnienia rodzinnych obiadów.

Czytaj dalej
kwiaty jadalne
Regionalne przysmaki

Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach! W lipcu odbędzie się 9 Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.

Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

Czytaj dalej
Modra kapusta zalety
Regionalne przysmaki

Modra kapusta – zdrowa i pyszna! Dlaczego warto poznać i pokochać ten śląski przysmak?

Przepadają za nią Ślązacy, ale w innych regionach jest mniej popularna. A przecież to skarbnica witamin, która bije na głowę swoją białą kuzynkę. Jest wymagająca, twardsza, mniej soczysta, trzeba ją mocniej i dłużej ubijać, jeśli chcesz ją ukisić, ale warto się dla niej trochę pomęczyć. Odwdzięczy się smakiem.

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery