
Przez żołądek do serca! Słodki pomysł na prezent na walentynki
Miłość malinowa czy z czarną porzeczką? Oto pomysł na zdrowy, słodki walentynkowy podarunek.
Czytaj dalej
Przepisy babci na zupę ogórkową, grzybki w occie i nie tylko - ulubione dania, do których zawsze warto powrócić.
Każdy z nas ma ten jeden przepis babci, który budzi wyjątkowy sentyment. Kluski śląskie z sosem, kotlet schabowy, rosół albo sernik. Te dania nie tylko smakują wyśmienicie, ale także przywołują wspomnienia rodzinnych obiadów.
Czytaj dalej
Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach! W lipcu odbędzie się 9 Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
Czytaj dalej
Modra kapusta – zdrowa i pyszna! Dlaczego warto poznać i pokochać ten śląski przysmak?
Przepadają za nią Ślązacy, ale w innych regionach jest mniej popularna. A przecież to skarbnica witamin, która bije na głowę swoją białą kuzynkę. Jest wymagająca, twardsza, mniej soczysta, trzeba ją mocniej i dłużej ubijać, jeśli chcesz ją ukisić, ale warto się dla niej trochę pomęczyć. Odwdzięczy się smakiem.

Poznajcie pszczelarzy, którzy wożą pszczoły tam, gdzie kwitną lipy albo nawłoć, aby robiły gatunkowy miód. A do tego grają im na skrzypcach
Swoją pasiekę wożą po całej Warmii i Mazurach, a czasem nawet pod zachodnią granicę. Po co? Żeby pszczoły robiły gatunkowy miód z różnych roślin: rzepakowy, faceliowy, z nostrzyka, gryczany i z nawłoci. Wyróżnia ich też, że swoim pszczołom grają na instrumentach, bo Maciek i Marek poznali się lata temu w Podróżnym Kolektywie Skrzypcowym, dzięki muzyce tradycyjnej.
Czytaj dalej
Ptasie Radio Brzozów – wegańska kuchnia i śpiew ptaków na dzień dobry
To będzie historia o tym, jak para wytatuowanych pasjonatów założyła wegańską agroturystykę w podkarpackim miasteczku. I o śpiewie ptaków za oknem.
Czytaj dalej
Tatarzy na Podlasiu: najważniejsza jest rodzina i... kuchnia!
Kiedyś Kruszyniany były wsią, gdzie nawet wrony zawracały. Dziś zjeżdżają tu smakosze z całej Polski, żeby spróbować kuchni Dżennety.
Czytaj dalej
Bigos to świąteczny klasyk kuchni polskiej. Jak ugotować najlepszy na świecie bigos z kiszonej kapusty? Radzimy!
Jak ugotować najlepszy bigos? Jakich użyć przypraw, by był smakowity i aromatyczny? Czy to tradycyjne danie kuchni polskiej sprawdzi się też w wersji wegańskiej? Zobacz, co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz gotować świąteczny bigos!
Czytaj dalej