
Kwiaty jadalne: fiołek pachnie, jest smaczny i ma właściwości lecznicze! Sprawdź, czy wiesz jakie...
Jadalne kwiaty fiołka to z pewnością jedne z najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych w kuchni. Znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim jako dekoracja potraw, ale również jako dodatek smakowy w sałatkach czy deserach. Fiołki mają delikatny, słodki smak i pięknie prezentują się na talerzu. Warto pamiętać, że ze względu na zróżnicowaną paletę barw i smaków, fiołki mogą wzbogacić niemal każdy rodzaj potraw. Zawierają też wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i antyoksydanty.
Czytaj dalej
Mniszek lekarski – chwast, który leczy. Poznaj jego dobroczynne właściwości
Pospolity chwast, utrapienie wielu ogrodników, jest prawdziwym skarbem. Jako pierwsi wpisali go w herbarze jako roślinę leczniczą Chińczycy . Mniszek nazywany jest zresztą często żeń-szeniem Zachodu. Francuzi w swojej klasyfikacji ziół o największej mocy umieścili go w pierwszej dwudziestce! Ale polska medycyna ludowa też zna go od dawna i bardzo ceni. Zobacz, co wyleczy mniszek lekarski.
Czytaj dalej
Kwiecień i maj to sezon na świeży czosnek niedźwiedzi! Pysznie smakuje w pesto i nie tylko. Jak uprawiać i do czego stosować?
U nas to przebój ostatnich lat, ale Rosjanie, a także Ukraińcy, nigdy o nim nie zapomnieli. Jedzą czosnek niedźwiedzi (allium ursinum) na co dzień – w pesto, sałatkach i na kanapkach, bo znają jego cenne właściwości lecznicze. Wiedzą, że pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy. Łatwo go kupić tam na straganach. A w Polsce?
Czytaj dalej
Zadbaj o zdrowie, odporność i zdrowie psychiczne zanim nadejdzie wiosna. Poznaj te naturalne sposoby!
Przełom zimy i wiosny to dla wielu osób trudny czas. Wirusy szaleją wokół, osłabiona po zimie odporność zawodzi, a nastrój po kilku miesiącach braku światła siada. Co robić? Zobacz nasze inspiracje, jak wspomóc się naturą, by przywitać wiosnę w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.

Koktajle mocy z adaptogenami – 6 przepisów na napoje, które podkręcą zdrowie i samopoczucie
Adaptogeny to wyjątkowe rośliny, których działanie może nam służyć. Poznaj przepisy, na napoje z adaptogenami, które zrelaksują, przegonią smutek, dodadzą energii, pomogą się uczyć i poradzić sobie z PMS.
Czytaj dalej
Żen-szeń, rokitnik, grzyby shiitake – naturalne adaptogeny, które wzmocnią odporność
Żen-szeń, rokitnik, ostropest, głóg, grzyby shiitake. Pomogą walczyć z chorobami, dodadzą sił, poprawią humor.
Czytaj dalej
Kiszonki na odporność
Fermentowane warzywa wzmacniają odporność i niszczą patogeny wywołujące infekcje. Tanie, pełne witamin, zrobisz je szybko we własnej kuchni. Zobacz jak.
Czytaj dalej
Zielona herbata i jej dobroczynne właściwości
Japończycy uważają, że picie od czterech do dziesięciu filiżanek zielonej herbaty dziennie przedłuża życie średnio o trzy lata. Można im wierzyć, bo w tym kraju jest najwięcej stulatków, i to w niezłej formie.
Czytaj dalej