
Coś więcej niż karkówka i kiełbaski: przepisy na aromatyczne ryby, mięsa i owoce z grilla
Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty! Najwyższy czas wrzucić na ruszt ryby, mięsa, a nawet owoce. Podajmy je z lekkimi cytrusowymi sosami i ziołami, które chłodzą w upały i dodają daniom lekkości
Czytaj dalej
Warzywa na ruszt! Przepisy na lekkie i zdrowe dania z grillowanymi warzywami idealne na majówkę
Grillowanie to nasze ulubione zajęcie ogrodowe – od pierwszych cieplejszych dni kwietnia, aż do późnej jesieni. Zamiast tradycyjnych kiełbas, boczków i innych tłustych mięs, spróbujcie nowych smaków. Bo grillować można dosłownie wszystko – a zwłaszcza warzywa, grzyby i... owoce! Podpowiadamy przepisy na pyszne i lżejsze dania z grilla.
Czytaj dalej
Mniszek lekarski ma prozdrowotną moc! Zobacz 10 najciekawszych przepisów z mniszkiem lekarskim
Wielu traktuje go jak chwast i z nim walczy, ale mniszek lekarski nie bez powodu nosi taki przydomek.To wyjątkowo zdrowa, jadalna roślina, którą wykorzystasz w kuchni. Oto 10 przepisów na dania i napoje z mniszkiem lekarskim.
Czytaj dalej
Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc - porady od babci
Jak święta, to tradycja. Jak tradycja, to najlepiej przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nam kulinarne sekrety zdradziły panie z kół gospodyń wiejskich ze Śliwiczek na Pomorzu, z Kąclowej w Małopolsce i Dąbrówek na Podlasiu.

Świąteczne serniki – 5 przepisów na ciasta wielkanocne dla każdego, także wegan. Który wybierasz?
To nie będzie łatwy wybór. Śmietankowy z wanilią i migdałami oraz polewą mango czy czekoladowy z solonym karmelem? Orzechowy z 3 serów, polany białą i mleczna czekoladą, a może owocowy z jogurtu albo ten w wersji wegańskiej? Stop. Bierzemy wszystkie!
Czytaj dalej
Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje
Właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, naszą pierwszą nowalijkę. Poszukaj jego liści, podobnych do konwalii i kwiatów jak białe gwiazdki na leśnych polanach, a najlepiej posadź w ogrodzie, bo jest objęty częściową ochroną. Pachnie i smakuje czosnkowo, a do tego ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, dlatego warto dodawać go do potraw. Podpowiadamy, jak w pyszny sposób wykorzystać młode liście czosnku niedźwiedziego w kuchni na śniadanie i w daniach obiadowych!
Czytaj dalej
Kwiecień i maj to sezon na świeży czosnek niedźwiedzi! Pysznie smakuje w pesto i nie tylko. Jak uprawiać i do czego stosować?
U nas to przebój ostatnich lat, ale Rosjanie, a także Ukraińcy, nigdy o nim nie zapomnieli. Jedzą czosnek niedźwiedzi (allium ursinum) na co dzień – w pesto, sałatkach i na kanapkach, bo znają jego cenne właściwości lecznicze. Wiedzą, że pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy. Łatwo go kupić tam na straganach. A w Polsce?
Czytaj dalej
Ciasta na święta: 5 przepisów na pyszne baby wielkanocne
Nie ma Wielkanocy bez baby. Oto nasze sprawdzone przepisy na baby wielkanocne.
Czytaj dalej