wielkanoc jedzenie

Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc - porady od babci

Jak święta, to tradycja. Jak tradycja, to najlepiej przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nam kulinarne sekrety zdradziły panie z kół gospodyń wiejskich ze Śliwiczek na Pomorzu, z Kąclowej w Małopolsce i Dąbrówek na Podlasiu.

Czytaj dalej
świąteczne serniki – przepisy na ciasta wielkanocne
Przepisy Country

Świąteczne serniki – 5 przepisów na ciasta wielkanocne dla każdego, także wegan. Który wybierasz?

To nie będzie łatwy wybór. Śmietankowy z wanilią i migdałami oraz polewą mango czy czekoladowy z solonym karmelem? Orzechowy z 3 serów, polany białą i mleczna czekoladą, a może owocowy z jogurtu albo ten w wersji wegańskiej? Stop. Bierzemy wszystkie! 

Czytaj dalej
reklama
przepis na babkę wielkanocną
Przepisy Country

Ciasta na święta: 5 przepisów na pyszne baby wielkanocne

Nie ma Wielkanocy bez baby. Oto nasze sprawdzone przepisy na baby wielkanocne.

Czytaj dalej

Sałatka śledziowa

Wyborną sałatkę śledziową podajemy z grzankami i kwaśną śmietaną

co zrobić z aronii
Naturalnie dobre

Przetwory z aronii – przecier, sok, nalewka i konfitura

Aronia bywa nazywana polskim czarnym złotem – jest pyszna i bardzo zdrowa.

Czytaj dalej
jak zbierać grzyby
Naturalnie dobre

Jak suszyć i marynować grzyby? Podpowiada Łukasz Skop i dzieli się przepisami na marynowane i kiszone grzyby

Grzyby są niskokaloryczne, pachnące i do tego bardzo smaczne. Wiedząc jak się z nimi obchodzić można wydobyć z nich wielowymiarowy aromat. Jak zbierać, mrozić, suszyć i marynować grzyby, aby jak najlepiej wykorzystać ich smak i właściwości?

Czytaj dalej
przepisy na domowe przetwory
Naturalnie dobre

Ketchup z cukinii, konfitura z czerwonej cebuli i dżem z pigwy – 5 przepisów z książki „Przetwory z pomysłem”

Z owoców i warzyw możesz zrobić nieskończenie wiele przetworów oraz dodatków do potraw: pyszne dżemy, konfitury, marmolady, zdrowe kiszonki, naturalne przeciery i syropy

Czytaj dalej
Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje
Naturalnie dobre

Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje

Właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, naszą pierwszą nowalijkę. Poszukaj jego liści, podobnych do konwalii i kwiatów jak białe gwiazdki na leśnych polanach, a najlepiej posadź w ogrodzie, bo jest objęty częściową ochroną. Pachnie i smakuje czosnkowo, a do tego ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, dlatego warto dodawać go do potraw. Podpowiadamy, jak w pyszny sposób wykorzystać młode liście czosnku niedźwiedziego w kuchni na śniadanie i w daniach obiadowych! 

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery