Przetwory z aronii – przecier, sok, nalewka i konfitura
Aronia bywa nazywana polskim czarnym złotem – jest pyszna i bardzo zdrowa.
Czytaj dalejJak suszyć i marynować grzyby? Podpowiada Łukasz Skop i dzieli się przepisami na marynowane i kiszone grzyby
Grzyby są niskokaloryczne, pachnące i do tego bardzo smaczne. Wiedząc jak się z nimi obchodzić można wydobyć z nich wielowymiarowy aromat. Jak zbierać, mrozić, suszyć i marynować grzyby, aby jak najlepiej wykorzystać ich smak i właściwości?
Czytaj dalejKetchup z cukinii, konfitura z czerwonej cebuli i dżem z pigwy – 5 przepisów z książki „Przetwory z pomysłem”
Z owoców i warzyw możesz zrobić nieskończenie wiele przetworów oraz dodatków do potraw: pyszne dżemy, konfitury, marmolady, zdrowe kiszonki, naturalne przeciery i syropy
Czytaj dalejPrzepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje
Właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, naszą pierwszą nowalijkę. Poszukaj jego liści, podobnych do konwalii i kwiatów jak białe gwiazdki na leśnych polanach, a najlepiej posadź w ogrodzie, bo jest objęty częściową ochroną. Pachnie i smakuje czosnkowo, a do tego ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, dlatego warto dodawać go do potraw. Podpowiadamy, jak w pyszny sposób wykorzystać młode liście czosnku niedźwiedziego w kuchni na śniadanie i w daniach obiadowych!
Jak zrobić ser panir?
Panir wygląda trochę jak nasz twaróg, ale w smaku podobny jest do włoskiej ricotty – kremowy i delikatny. Nadaje się do różnych dań.
Czytaj dalejLabneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i z czym go podać?
Lubicie gęsty jogurt, nazywany u nas greckim? To nic innego jak nie do końca odsączony labneh
Czytaj dalejRzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Poznaj wielką moc tej małej roślinki!
Zielony trawniczek urośnie w domu o każdej porze roku, czy to w upalne lato, czy w mroźną zimę. Najchętniej wysiewamy rzeżuchę z okazji Wielkanocy, tymczasem warto ją jeść przez okrągły rok. Rzeżucha jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.
Czytaj dalejŻen-szeń, rokitnik, grzyby shiitake – naturalne adaptogeny, które wzmocnią odporność
Żen-szeń, rokitnik, ostropest, głóg, grzyby shiitake. Pomogą walczyć z chorobami, dodadzą sił, poprawią humor.
Czytaj dalej