
Kwiaty jadalne: fiołek pachnie, jest smaczny i ma właściwości lecznicze! Sprawdź, czy wiesz jakie...
Jadalne kwiaty fiołka to z pewnością jedne z najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych w kuchni. Znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim jako dekoracja potraw, ale również jako dodatek smakowy w sałatkach czy deserach. Fiołki mają delikatny, słodki smak i pięknie prezentują się na talerzu. Warto pamiętać, że ze względu na zróżnicowaną paletę barw i smaków, fiołki mogą wzbogacić niemal każdy rodzaj potraw. Zawierają też wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i antyoksydanty.
Czytaj dalej
Mniszek lekarski ma prozdrowotną moc! Zobacz 10 najciekawszych przepisów z mniszkiem lekarskim
Wielu traktuje go jak chwast i z nim walczy, ale mniszek lekarski nie bez powodu nosi taki przydomek.To wyjątkowo zdrowa, jadalna roślina, którą wykorzystasz w kuchni. Oto 10 przepisów na dania i napoje z mniszkiem lekarskim.
Czytaj dalej
Mniszek lekarski – chwast, który leczy. Poznaj jego dobroczynne właściwości
Pospolity chwast, utrapienie wielu ogrodników, jest prawdziwym skarbem. Jako pierwsi wpisali go w herbarze jako roślinę leczniczą Chińczycy . Mniszek nazywany jest zresztą często żeń-szeniem Zachodu. Francuzi w swojej klasyfikacji ziół o największej mocy umieścili go w pierwszej dwudziestce! Ale polska medycyna ludowa też zna go od dawna i bardzo ceni. Zobacz, co wyleczy mniszek lekarski.
Czytaj dalej
Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje
Właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, naszą pierwszą nowalijkę. Poszukaj jego liści, podobnych do konwalii i kwiatów jak białe gwiazdki na leśnych polanach, a najlepiej posadź w ogrodzie, bo jest objęty częściową ochroną. Pachnie i smakuje czosnkowo, a do tego ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, dlatego warto dodawać go do potraw. Podpowiadamy, jak w pyszny sposób wykorzystać młode liście czosnku niedźwiedziego w kuchni na śniadanie i w daniach obiadowych!

Jak zbierać i jeść kwiaty jadalne? W jakich daniach smakują najlepiej? ABC kwiatożerców i przepisy z kwiatami jadalnymi
Kwiaty można jeść! Kwaskowe begonie, słodka koniczyna, cytrynowe pierwiosnki – na kanapkę, do sałatki, deseru czy dekoracji. Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też smaczne i zdrowe. Doskonale sprawdzają się w kuchni! Rozmawiamy z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż i polecamy jej przepisy z książki "Kwiaty jadalne. 178 przepisów na dania z kwiatów".
Czytaj dalej
Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Poznaj wielką moc tej małej roślinki!
Zielony trawniczek urośnie w domu o każdej porze roku, czy to w upalne lato, czy w mroźną zimę. Najchętniej wysiewamy rzeżuchę z okazji Wielkanocy, tymczasem warto ją jeść przez okrągły rok. Rzeżucha jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.
Czytaj dalej
Żen-szeń, rokitnik, grzyby shiitake – naturalne adaptogeny, które wzmocnią odporność
Żen-szeń, rokitnik, ostropest, głóg, grzyby shiitake. Pomogą walczyć z chorobami, dodadzą sił, poprawią humor.
Czytaj dalej
Przetwory z aronii – przecier, sok, nalewka i konfitura
Aronia bywa nazywana polskim czarnym złotem – jest pyszna i bardzo zdrowa.
Czytaj dalej