Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje

Przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i inne aromatyczne dania z tym wyjątkowym ziołem. Wypróbuj go w kuchni, bo pysznie smakuje

Naturalnie dobre

Właśnie trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, naszą pierwszą nowalijkę. Poszukaj jego liści, podobnych do konwalii i kwiatów jak białe gwiazdki na leśnych polanach, a najlepiej posadź w ogrodzie, bo jest objęty częściową ochroną. Pachnie i smakuje czosnkowo, a do tego ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, dlatego warto dodawać go do potraw. Podpowiadamy, jak w pyszny sposób wykorzystać młode liście czosnku niedźwiedziego w kuchni na śniadanie i w daniach obiadowych!

 

reklama
Zupa z gałką muszkatołową

Zupa z gałką muszkatołową i świeżym czosnkiem niedźwiedzim

•Czas przygotowania: 30 minut

•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •2 pęczki czosnku niedźwiedziego •½ kg ziemniaków •2 szalotki •ząbek czosnku •1-1½ litra bulionu warzywnego •szklankę śmietanki kremówki •2 łyżki masła •sól •pieprz •gałkę muszkatołową

Na roztopionym maśle zeszklij pokrojone w kostkę cebule, dodaj posiekany ząbek czosnku i posiekany czosnek niedźwiedzi, wrzuć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zamieszaj i następnie całość zalej bulionem. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zestaw zupę z ognia, dolej śmietankę i zmiksuj wszystko na idealnie gładki krem. Dopraw tartą gałką muszkatołową.

Zobacz także: Labneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i czym go podać? 

Zobacz także: Wiosenne zioła dobre dla zdrowia

Pieczone rożki serowe

Pieczone rożki serowe

•Czas przygotowania: 2 godziny

•Poziom trudności: łatwe

WEŹ NA CIASTO: •¹/3 kostki miękkiego masła •3 łyżki jogurtu •½ szkl. mąki pszennej razowej •½ szkl. mąki pszennej białej (plus do podsypania) •½ łyżeczki soli •¹/3 łyżeczki proszku do pieczenia •dodatkowo: sezam, jogurt

NA FARSZ: •200 g liści czosnku niedźwiedziego •200 g młodego szpinaku •3 łyżki masła •100 g tartego parmezanu •50 g śmietankowego serka do smarowania pieczywa •200 g włoskiego białego serka (typu capri) •łyżeczkę mielonego kuminu •łyżeczkę mielonych nasion kolendry •sól •pieprz • nieco soku z cytryny •mały oscypek

Masło wymieszaj z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Dodaj obie mąki i na posypanej dodatkową mąką stolnicy szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki. Umyj i posiekaj zielone liście. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy, wsyp posiekany drobniutko oscypek – smaż przez pół minuty, wrzuć na patelnię liście, dokładnie wymieszaj i duś, aż zmiękną. Pod koniec dodaj starty ser. Lekko ostudź i wymieszaj z roztartym na gładką masę włoskim serem i serkiem śmietankowym. Dopraw solą, pieprzem, dodaj nieco soku z cytryny. Ze schłodzonego ciasta lep kulki, rozwałkuj je na cieniutkie okrągłe placuszki, przecinaj na pół. Sklejaj w rożki, wkładaj do nich ostudzony farsz. Zlep brzegi. Układaj na blaszce, posmaruj jogurtem i posyp sezamem. Piecz w 190ºC na złoto (20-30 minut).

Pesto z parmezanem

Pyszne i zdrowe pesto z czosnku niedźwiedziego z parmezanem

•Czas przygotowania: 30 minut

•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •duży pęczek czosnku niedźwiedziego•¹/3 szkl. oliwy extra virgin •50 g orzeszków piniowych •łyżkę tartego parmezanu •sól •sok z cytryny

Pesto to chyba najpopularniejszy sposób, jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi. Orzeszki upraż na suchej patelni na złoto, czosnek umyj, osusz i posiekaj, włóż do blendera i zmiksuj na gładko, stopniowo dolewając oliwy. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Podawaj jako dodatek do makaronu lub sałatek. Pesto można zrobić z wyprzedzeniem, umieścić w słoiczku (zalane małą warstwą oleju, żeby się nie utleniało), szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić. Zachowa swoje cenne właściwości.

Zobacz także: Jak uprawiać i jakie ma właściwości czosnek niedźwiedzi

Zobacz także: Masz ochotę na nowalijki? Wyhoduj je w domu! 

Omlet z młodą pokrzywą

Omlet z młodą pokrzywą

•Czas przygotowania: 30 minut

•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •4 jajka •2-3 łyżki mleka •2 łyżki masła •szalotkę •20-30 świeżych liści czosnku niedźwiedziego •2 garście liści młodej pokrzywy •łyżkę sosu sojowego •łyżkę soku z cytryny •szczyptę cukru •2 łyżki oliwy •3 łyżki prażonego sezamu •sól

W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier, sok z cytryny z oliwą i sezamem. Na łyżce masła zeszklij na patelni posiekaną szalotkę, dodaj posiekany czosnek i pokrzywę. Duś, aż liście zmiękną i dalej stopniowo dodawaj mieszaninę z miseczki i redukuj na dużym ogniu, cały czas mieszając. Jajka rozbełtaj z mlekiem, posól, dodaj połowę ostudzonej zieleniny z patelni. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła i wlej część masy jajecznej, tak aby pokrywała cieniutką warstwą całą powierzchnię. Kiedy omlet się zetnie, zwiń go na patelni jak naleśnik, przesuń na bok i wlej kolejną porcję masy jajecznej, a kiedy się zetnie, zwiń większy rulon, zaczynając od porcji leżącej na boku. Powtarzaj, aż skończy się masa jajeczna. Jeszcze gorący omlet pokrój w grube plastry. Na talerze rozłóż pozostałą zieleninę, układaj na niej omlet, posyp dodatkowym sezamem i świeżymi listkami.

Tekst i zdjęcia: kinga błaszczyk-wójcicka,Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na Wegetariańskie pys­­zności - greenmorning.pl