Serowe wytrawne bułeczki z oliwkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1,5 godziny Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Przekąski

Na serowe bułeczki weź:

  • 70 g masła
  • 200 g ulubionego żółtego sera
  • 100 g zimnego purée ziemniaczanego (z obiadu)
  • 150 g mąki
  • po ½ łyżeczki: soli, papryki, granulowanego czosnku, kurkumy i pieprzu
  • roztrzepane jajko z wodą
  • do obtoczenia: kminek, sezam, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane
  • 20 nadziewanych papryką oliwek

Przygotowanie:

Roztop masło, wlej do miski, kiedy będzie ciepłe, ale nie gorące, dodaj starty ser i przyprawy. Dokładnie wymieszaj (ser może się lekko rozpuścić). Dosyp ¾ mąki i zacznij zagniatać ciasto, a kiedy powstanie zwarta kulka, połącz ją, ugniatając, z purée, podsypując resztą mąki. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne. Ulep 20 kulek, każdą spłaszcz na placuszek, którym dokładnie oklej osuszoną z zalewy oliwkę. Ukręć kulki, ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkami. Piecz w 180°C na złotobrązowy kolor.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk, Greenmorning.pl

Zobacz również