Serowe wytrawne bułeczki z oliwkami
Na serowe bułeczki weź:
- 70 g masła
- 200 g ulubionego żółtego sera
- 100 g zimnego purée ziemniaczanego (z obiadu)
- 150 g mąki
- po ½ łyżeczki: soli, papryki, granulowanego czosnku, kurkumy i pieprzu
- roztrzepane jajko z wodą
- do obtoczenia: kminek, sezam, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane
- 20 nadziewanych papryką oliwek
Przygotowanie:
Roztop masło, wlej do miski, kiedy będzie ciepłe, ale nie gorące, dodaj starty ser i przyprawy. Dokładnie wymieszaj (ser może się lekko rozpuścić). Dosyp ¾ mąki i zacznij zagniatać ciasto, a kiedy powstanie zwarta kulka, połącz ją, ugniatając, z purée, podsypując resztą mąki. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne. Ulep 20 kulek, każdą spłaszcz na placuszek, którym dokładnie oklej osuszoną z zalewy oliwkę. Ukręć kulki, ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkami. Piecz w 180°C na złotobrązowy kolor.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk, Greenmorning.pl