Sałatka z porzeczkami
Spróbuj tego połączenia smaków - gwarantujemy, że to strzał w dziesiątkę dla podniebienia!
WEŹ NA WINEGRET:
•2 garście czerwonych porzeczek
•2 łyżki miodu
•ł1 yżkę musztardy
•½ łyżeczki startego imbiru
•3 łyżki oleju rzepakowego
NA SAŁATKĘ:
•2 garście zieleniny (roszponkę, rukolę, mikrolistki rzodkiewki czy jarmużu)
•duże awokado
•garść różnokolorowych porzeczek
•½ pęczka rzodkiewek
•mały kawałek śmietankowego sera sałatkowego
•małą dymkę
PRZYGOTOWANIE:
1. Porzeczki wrzuć do rondelka (nie musisz szypułkować), rozgnieć tłuczkiem i gotuj z imbirem, aż puszczą sok i zmiękną.
2. Przetrzyj przez sito. Mus wymieszaj z miodem do rozpuszczenia, ostudź.
3. W miseczce rozetrzyj łyżkę musztardy i stopniowo dodawaj ostudzone porzeczki, potem cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając.
4. Wszystkie składniki pokrój drobno, wymieszaj na półmisku i podawaj obficie polane porzeczkowym winegretem.
Smacznego!
Przepis: Kinga Błaszczyk- Wójcicka greenmorning.pl