Ciasto z kremem porzeczkowym
            
	Ciasto z kremem porzeczkowym
	Przygotowanie: półtorej godziny
	Weź na krem do ciasta:
	• szklankę porzeczek
	• 6 żółtek
	• pół szklanki cukru
	• szczyptę soli
	• pół kostki zimnego masła
	Na spód ciasta:
	• pół szklanki mąki
	• pół szklanki cukru
	• szczyptę soli
	• 3 jajka
	• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
	
	Dodatkowo: porzeczki do dekoracji.
	
	Przygotowanie kremu: porzeczki podduś w rondlu z odrobiną wody, żeby puściły sok. Przetrzyj przez sito. W misce wymieszaj roztrzepane żółtka z solą, cukrem i przetartym sokiem, postaw je na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj na parze, ciągle mieszając. Zdejmij, kiedy masa zgęstnieje, i nie przestając mieszać, dodawaj
	po kawałku masła. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
	
	Przygotowanie spodu ciasta: oddziel białka od żółtek. Białka ubij z połową cukru i solą na sztywną pianę, żółtka utrzyj z resztą cukru i dodaj proszek do pieczenia. Obie masy bardzo delikatnie połącz, wsyp przesianą mąkę i ostrożnie wymieszaj. Przelej na wysmarowaną tłuszczem foremkę (owocówkę), piecz 25 minut w 180ºC. Kiedy spód wystygnie, rozsmaruj na nim schłodzony krem. Udekoruj świeżymi porzeczkami.