Litewska zapiekanka z grzybami

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 50 minut + gotowanie ziemniaków Składnik Składnik: Warzywa , Grzyby , Zboża , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie Danie: Danie główne

WEŹ:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g masła + do wysmarowania formy i do polania
  • 50 g śmietany 18%
  • bułka tarta do obsypania formy
  • sól

DODATKOWO :

  • 400 g farszu grzybowego 

„Kasza kartoflana zapiekana z grzybami”

Ugotowane na parze kartofle roztarć gorące wałkiem. Wbić po jednemu, rozcierając 3 lub 4 jajka, wlać trochę roztopionego masła, parę łyżek śmietany, posolić, wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej sucharkiem trochę tej kaszy, na to położyć ugotowane na miękko, drobno usiekane i podsmażone w maśle z cebulką grzybki, znowu kaszę, znowu grzybki, a na koniec zakryć kaszą, skropić masłem i wstawić do pieca. Na wydaniu zalać grzybowym sosem, wygotowanym z użytych tu grzybów; jeżeli go za wiele można w dni maślne, wlać go trochę do jakiej kwaśnej zupy – a będzie oszczędnie.

Przepis z Kucharki litewskiej, Wilno, 1881 r.

A to nasza wersja:

Obierz i ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie, odcedź, odstaw na 5 minut. Jajka roztrzep w misce. Do gorących ziemniaków dodaj jajka, masło, śmietanę i utłucz. Skosztuj, dopraw solą. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia posmaruj masłem lub olejem i wysyp bułką tartą. Podziel ziemniaki na trzy części. W rondelku roztop masło. W foremce ułóż warstwę ziemniaków, na to farsz grzybowy, znowu ziemniaki, farsz, ziemniaki. Ostatnią warstwę polej masłem. Piecz 45 minut. Zapiekanka jest niezrównana z kefirem lub ajranem.

W wersji wegańskiej masło możesz zastąpić oliwą lub olejem, najlepiej rzepakowym.

Przepis pochodzi z książki: "Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej!" Kasi i Zosi Pilitowskich, wyd. Buchmann
Zdjęcia: Mateusz Torbus

Zobacz również