Minitarty z kurkami, letnie pyszności!

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Grzyby , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

Już są! Ich miłośnicy czekają na to zawsze z utęsknieniem. Kurki, które wyróżnia nie tylko piękny złoty kolor, ale też to, że sezon na nie zaczyna się wcześniej niż na inne grzyby. Te minitarty z kurkami Was zachwycą.

WEŹ NA CIASTO: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 kubeczka śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • łyżkę zimnej wody
  • łyżeczkę octu

NA FARSZ: 

  • szklankę kurek
  • kilka rydzów
  • ząbek czosnku
  • kawałek sera pleśniowego, np. rokpola
  • garść orzechów włoskich
  • 2 suszone pomidory
  • świeżą pietruszkę i rozmaryn
  • oliwę

Składniki ciasta dokładnie zagnieć w misce, a kiedy dobrze się połączą, zrób z nich kulę i wstaw na pół godziny do lodówki. Kurki i rydze podsmaż na patelni na oliwie z posiekanym czosnkiem, pietruszką i rozmarynem. Dorzuć pokrojone pomidory i orzechy. Ciastem wyklej wyłożone pergaminem foremki, ponakłuwaj widelcem, a potem nałóż na nie farsz z patelni. Pokrusz na niego ser i piecz w 200°C przez około 25 minut.

TEKST: MARTA KWIATKOWSKA 
ZDJĘCIE: SHUTTERSTOCK

Zobacz również