weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Ryba, krewetki, dużo ziół i warzywa - to przepis na smakowitą zapiekankę z owocami morza.

Składniki:

•3-4 filety z białej ryby

•20 surowych krewetek

•dymka

•pomidor

•pół pęczka natki pietruszki

•pół szklanki białego wina

•4-5 ziemniaków

•łyżka masła

•kilka gałązek tymianku

•sól i pieprz

•oliwa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj na połtwardo, ostudź i pokroj w cienkie plastry. Podziel rybę na kawałki, krewetki oczyść z jelit, przełoż do foremki natłuszczonej oliwą. Posyp posiekaną dymką i natką. Sparz we wrzątku pomidor, obierz ze skory, pokrój w kostkę i dołóż do foremki. Zalej białym winem, posyp listkami tymianku. Dopraw solą, pieprzem i delikatnie wymieszaj. Przykryj plasterkami ziemniakow. Na wierzchu położ kawałeczki masła. Piecz 10-12 minut w 200oC z włączonym grillem.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Fot: STOCKFOOD/FREE

reklama

Zobacz również