Biszkoptowy podwieczorek z porzeczkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO:

  • 1½ szklanki mąki tortowej
  • szklankę cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżkę startej skórki cytrynowej
  • sól 

DO DEKORACJI:

  • kilogram porzeczek (część można dodać do ciasta)
  • ½ szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj jajka, cukier, jogurt i olej na gładką masę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę. Zmiksuj dokładnie (potem możesz wsypać do masy szklankę oszypułkowanych porzeczek); znów dobrze wymieszaj i przelej do natłuszczonej, wysypanej mąką formy. Najlepsza będzie specjalna do babki, z metalową tuleją pośrodku. Piecz w 180°C około 40-45 minut. W tym czasie kolejną szklankę porzeczek przetrzyj przez sito, a sok zagotuj z cukrem i ostudź. Gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu odpocząć, a potem polej sokiem i udekoruj pozostałymi owocami.

PRZEPISY: JOANNA HALENA  
ZDJĘCIA: Shutterstock

Zobacz również