Jesienne tartaletki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Jesień. Czas na wypieki z owocami! 

• pół kostki zimnego pokrojonego masła 
• 1¼ szklanki mąki
• 4 łyżki cukru pudru
• szczypta soli
• czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany 

na nadzienie:
• 3 jabłka, np. antonówki
• kilka śliwek węgierek
• łyżka cukru z wanilią
• pół łyżeczki cynamonu
• łyżeczka budyniu waniliowego w proszku 

Zagnieć gładkie ciasto ze wszystkich składników i rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wytnij z ciasta kółka, wyklej nimi dno i boki foremek do tartaletek. Ścinki rozwałkuj ponownie i pokrój na cienkie paseczki. Owoce pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z resztą składników nadzienia i nałóż do każdej tarty. Na wierzchu ułóż kratkę z paseczków ciasta. Piecz 15-18 minut w 180ºC. Podawaj na ciepło, np. z lodami. 

przepis Daria Dzida
Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka piecze i eksperymentuje w kuchni – za pierwsze uzbierane drobniaki kupiła migdały, czekoladę i śmietanę kremówkę. Uwielbia domowe drożdżówki, bezy i wszelkie desery z owocami. mysweetworld.pl