Ciasto ze śliwkami z maślanką - najlepszy przepis!

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser

Nie ma nic bardziej domowego niż zapach drożdżowego ciasta ze śliwkami unoszący się z piekarnika. Miękkie, maślane ciasto, lekko kwaskowe owoce i delikatna masa maślankowo-śmietanowa tworzą idealną harmonię smaków. 

Składniki na ciasto:

•375 g mąki
•20 g drożdży
•100 g cukru
•220 ml letniego mleka 
•100 g miękkiego masła
•½ łyżeczki soli
•2 jajka
•2 łyżeczki cukru waniliowego

Na wierzch:

•1½ kg śliwek
•200 ml maślanki
•100 g kremówki
•1 jajko
•1 łyżkę mąki kukurydzianej
•3 łyżki cukru
•¾ łyżki przecieru morelowego 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do miski i zrób w niej dołek. Wsyp drożdże. Dodaj dwie łyżeczki cukru i wymieszaj z odrobiną mleka.
Wyrób, oprósz mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Potem dodaj masło, sól, jajka i cukier waniliowy, zagnieć wszystko.
Dodaj tyle mleka, aby ciasto było miękkie, ale nie klejące. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
Rozgrzej piekarnik do 190°C (grzanie górne i dolne). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rozwałkuj ciasto i ułóż go na blasze, tworząc niewielki brzeg. Połącz maślankę ze śmietaną, jajkiem, mąką kukurydzianą i cukrem i równomiernie rozprowadź na spodzie ciasta.
Ułóż gęsto śliwki na cieście. Piecz w piekarniku przez 35 minut, aż nabierze złocistego koloru. 
Podgrzej dżem z 1 łyżką wody i posmaruj śliwki. 

Smacznego! 

TEKST: Beata Woźniak  ZDJĘCIA: shutterstock