Beza z coulis truskawkowym i bitą śmietaną
WEŹ NA BEZĘ:
- 3 surowe białka
- 200 g cukru
- po łyżeczce soku z cytryny i mąki ziemniaczanej
NA COULIS:
- 200 g świeżych truskawek
- 30 g cukru trzcinowego
- łyżeczkę soku z cytryny
NA KREM:
- 200 g śmietany kremówki 36%
- 35 g cukru pudru
- laskę wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, a na końcu sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Rozłóż ubitą pianę na grubość maks. 2 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 120°C, bez termoobiegu, aż będzie krucha (ok. 1-1,5 godz.). Wrzuć wszystkie składniki coulis do garnka i gotuj, aż zgęstnieją. Przecedź przez sitko. Śmietanę ubij z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Bezę pokrusz i podawaj z bitą śmietaną, polaną coulis. Deser udekoruj świeżymi owocami i miętą.
Przepis pochodzi z siedliska Maciejewka
TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA
STYLIZACJA: KAROLINA MIGURSKA
ZDJĘCIA: KAROLINA MIGURSKA I MARIUSZ PURTA