Beza z coulis truskawkowym i bitą śmietaną

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 2 godziny Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na przyjęcie

WEŹ NA BEZĘ: 

  • 3 surowe białka
  • 200 g cukru
  • po łyżeczce soku z cytryny i mąki ziemniaczanej 

NA COULIS: 

  • 200 g świeżych truskawek
  • 30 g cukru trzcinowego
  • łyżeczkę soku z cytryny 

NA KREM: 

  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • 35 g cukru pudru
  • laskę wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, a na końcu sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Rozłóż ubitą pianę na grubość maks. 2 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 120°C, bez termoobiegu, aż będzie krucha (ok. 1-1,5 godz.). Wrzuć wszystkie składniki coulis do garnka i gotuj, aż zgęstnieją. Przecedź przez sitko. Śmietanę ubij z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Bezę pokrusz i podawaj z bitą śmietaną, polaną coulis. Deser udekoruj świeżymi owocami i miętą.

Przepis pochodzi z siedliska Maciejewka

TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA 
STYLIZACJA: KAROLINA MIGURSKA 
ZDJĘCIA: KAROLINA MIGURSKA I MARIUSZ PURTA

Zobacz również