Jabłka w karmelu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser

WEŹ:

  • 10 małych twardych jabłek
  • 10 patyczków do szaszłyków albo gałązek
  • posiekane orzeszki ziemne
  • szklankę ciemnego cukru
  • szklankę wody
  • łyżkę miodu, syropu klonowego lub syropu daktylowego
  • rondel z grubym dnem
  • ½ szklanki śmietany

Umyj jabłka i wykręć im ogonki, a w ich miejsce wetknij patyczki. Wsyp cukier do garnka, zalej wodą i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Mieszaj, żeby kryształki cukru dokładnie się rozpuściły, dodaj syrop lub miód. Podgrzej osobno śmietanę, dodaj ją do karmelu 
i szybko wymieszaj. Mocz jabłka w karmelu, potem w pokruszonych orzeszkach i odkładaj na papier do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę lub dwie, żeby polewa stwardniała.

Tekst: Blanka Kleszcz

Zdjęcia: Shutterstock 

Zobacz również