Jabłka w karmelu

WEŹ:
- 10 małych twardych jabłek
- 10 patyczków do szaszłyków albo gałązek
- posiekane orzeszki ziemne
- szklankę ciemnego cukru
- szklankę wody
- łyżkę miodu, syropu klonowego lub syropu daktylowego
- rondel z grubym dnem
- ½ szklanki śmietany
Umyj jabłka i wykręć im ogonki, a w ich miejsce wetknij patyczki. Wsyp cukier do garnka, zalej wodą i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Mieszaj, żeby kryształki cukru dokładnie się rozpuściły, dodaj syrop lub miód. Podgrzej osobno śmietanę, dodaj ją do karmelu
i szybko wymieszaj. Mocz jabłka w karmelu, potem w pokruszonych orzeszkach i odkładaj na papier do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę lub dwie, żeby polewa stwardniała.
Tekst: Blanka Kleszcz
Zdjęcia: Shutterstock