Zupa oscypkowa z czipsami z jarmużu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Zupa

Co wziąć na zupę oscypkową:

  • 2 małe oscypki starte na drobnej tarce
  • 2 łyżki oleju
  • białą część niedużego pora
  • szalotkę
  • małą marchewkę
  • ząbek czosnku
  • łyżeczkę startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczyptę chili
  • kostkę topionego serka śmietankowego
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżkę mąki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • garść liści jarmużu
  • łyżkę oliwy
  • pół łyżeczki ulubionych przypraw

Przygotowanie:

Liście jarmużu porwij na kawałki, dodaj oliwę, sól, przyprawy, wymieszaj. Rozłóż na blaszce i piecz w temp. 100°C, aż liście będą chrupiące. Zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj pora, imbir, chili, kurkumę i startą marchewkę, smaż 3 minuty. Zalej bulionem. Wrzuć oscypek, wyłącz gaz i zostaw na 5 minut, aby ser nasiąkł płynem. Dodaj pokrojony topiony serek i gotuj 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj. Śmietanę wymieszaj z mąką i zagotuj z zupą. Podawaj z grzankami i czipsami.

Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności, greenmorning.pl

Zobacz również