weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Rozgrzewająca zupa z batatów

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 min Składnik Składnik: Warzywa, Mięso Dieta Dieta: Ogólna, Bezglutenowa, Fit Danie Danie: Zupa

Pyszna, niezwykle sycąca, a przy tym łatwa w przygotowaniu zupa z bataów. Idealne na chłodne, jesienne wieczory. 

Warzywa obierz, umyj i pokrój w średnią kostkę. Włóż do naczynia, zalej wodą lub bulionem, zagotuj. Dodaj mleko kokosowe, pieprz, sól i inne przyprawy. Zmiksuj całość. Na suchej patelni upraż nasiona, a z plasterków szynki zrób chrupiące chipsy, podsmażając je na suchej patelni. Zupę przelej na talerz, udekoruj chipsami z szynki, posyp nasionkami i posiekaną świeżą kolendrą.

  •         1-2 bataty
  •         1 por
  •         1 ziemniak
  •         1 cebula
  •         1-2 ząbki czosnku
  •         brokuł, kalafior lub inne ulubione warzywo
  •         mleko kokosowe
  •         przyprawy, takie jak: chili, pieprz, sól, cynamon, imbir
  •         1-2 plastry szynki parmeńskiej
  •         płatki migdałów, słonecznika, dyni
  •         świeża kolendra lub inne ulubione zioła

Przepisem podzieliła się z nami Agnieszka Mielczarek – coach żywienia, ekspertka w zakresie edukacji żywieniowej, autorka książek i twórczyni autorskich diet.

źródło: matriały prasowe marki Zepter

zdjęcie: Monika Grabkowska, Unsplash

reklama

Zobacz również