Krem ze szparagów i groszku

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Bezglutenowa Danie: Zupa

WEŹ: 

  • 4 ziemniaki 
  • cebulkę 
  • ząbek czosnku
  • 1⁄2 kg szparagów
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 szklanki bulionu
  • szklankę groszku zielonego (może być mrożony)
  • łyżkę masła
  • malutką garść delikatnych listków mięty

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj ziemniaki, cebulę, czosnek, zeszklij na maśle, dodaj pokrojone szparagi i groszek, podsmaż, zalej śmietanką i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Włóż miętę i miksuj na gładki krem, dopraw do smaku.

Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności: greenmorning.pl
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.

Zobacz również