Oscypek z sosem żurawinowym

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ:

  • 4 grube plastry dużego oscypka
  • jajko •szklankę płatków kukurydzianych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • łyżkę nieaktywnych płatków drożdżowych
  • klarowane masło do smażenia
  • szklankę żurawiny 
  • po ¼ szklanki soku z pomarańczy i cukru żelującego

PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę lekko ugnieć tłuczkiem, zasyp cukrem i odstaw na pół godziny. Zalej sokiem i gotuj 10 minut. Przed podaniem ostudź. Jajko roztrzep z solą i pieprzem, płatki kukurydziane pokrusz i wymieszaj z drożdżowymi. Panieruj plastry oscypka w jajku i płatkach, smaż na rozgrzanym maśle. Podawaj gorące z zimnym sosem.

TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYS­­ZNOŚCI, GREENMORNING.PL

Zobacz również