Oscypek z sosem żurawinowym
WEŹ:
- 4 grube plastry dużego oscypka
- jajko •szklankę płatków kukurydzianych
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżkę nieaktywnych płatków drożdżowych
- klarowane masło do smażenia
- szklankę żurawiny
- po ¼ szklanki soku z pomarańczy i cukru żelującego
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę lekko ugnieć tłuczkiem, zasyp cukrem i odstaw na pół godziny. Zalej sokiem i gotuj 10 minut. Przed podaniem ostudź. Jajko roztrzep z solą i pieprzem, płatki kukurydziane pokrusz i wymieszaj z drożdżowymi. Panieruj plastry oscypka w jajku i płatkach, smaż na rozgrzanym maśle. Podawaj gorące z zimnym sosem.
TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI, GREENMORNING.PL