Krakersy serowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Przekąski , Na przyjęcie

Czasem do szczęścia, przede wszystkim tego kulinarnego, nie potrzeba wiele. Wystarczy dobry parmezan i kilka charakternych dodatków, aby wyczarować pyszne serowe krakersy. Polecamy ten przepis!

Dla 4-6

WEŹ

  • szklankę tartego parmezanu
  • 1½ łyżeczki nasion sezamu
  • 1½ łyżeczki nasion chia
  • łyżeczkę czosnku granulowanego 
  • ¼ łyżeczki soli
  • ulubione oliwki do podania

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce połącz tarty parmezan, sezam oraz nasiona chia. Dopraw czosnkiem granulowanym i solą. Dobrze wymieszaj. Nabieraj powstałą masę łyżeczką, formuj z niej krążki i układaj w odstępach około pół centymetra na blaszce. Chipsy piecz 8-10 minut, aż będą miały złoty kolor. Wyjmij, ostudź i podawaj z oliwkami. Do tych krakersów pasują też sery – dojrzewające i pleśniowe, szczególnie takie z niebieską pleśnią oraz piklowane warzywa.

Zdjęcia i stylizacja: BAUER SyNDICATION/STOCKFOOD

Opracowanie: Joanna Zaguła

Zobacz również