Krakersy serowe
Czasem do szczęścia, przede wszystkim tego kulinarnego, nie potrzeba wiele. Wystarczy dobry parmezan i kilka charakternych dodatków, aby wyczarować pyszne serowe krakersy. Polecamy ten przepis!
Dla 4-6
WEŹ
- szklankę tartego parmezanu
- 1½ łyżeczki nasion sezamu
- 1½ łyżeczki nasion chia
- łyżeczkę czosnku granulowanego
- ¼ łyżeczki soli
- ulubione oliwki do podania
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce połącz tarty parmezan, sezam oraz nasiona chia. Dopraw czosnkiem granulowanym i solą. Dobrze wymieszaj. Nabieraj powstałą masę łyżeczką, formuj z niej krążki i układaj w odstępach około pół centymetra na blaszce. Chipsy piecz 8-10 minut, aż będą miały złoty kolor. Wyjmij, ostudź i podawaj z oliwkami. Do tych krakersów pasują też sery – dojrzewające i pleśniowe, szczególnie takie z niebieską pleśnią oraz piklowane warzywa.
Zdjęcia i stylizacja: BAUER SyNDICATION/STOCKFOOD
Opracowanie: Joanna Zaguła