weranda.pl werandaweekend.pl

Hiszpańska tortilla z salsą chorizo

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 45 minut Składnik Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał , Mięso Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

WEŹ: 

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 2/3 szklanki oliwy 
  • łyżeczkę płatków soli morskiej 
  • 300 g cienko pokrojonej cebuli 
  • 150 g ostrego, drobno posiekanego chorizo 
  • 150 g pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartkę 
  • 100 g posiekanej czerwonej papryki 
  • 1⁄2 szkl. grubo posiekanej natki pietruszki 
  • 1⁄4 szkl. listków oregano
  • 10 jajek lekko ubitych 
  • tortillę

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1 cm. Na patelni o wymiarach 26 cm rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki, oprósz solą i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie. Usuń ziemniaki z patelni, pozostaw większość oliwy na patelni. Na patelnię dodaj cebulę i smaż przez 10 min. 

W tym czasie rozgrzej drugą patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż przez 5 min na chrupko. Chorizo przełóż do średniej miseczki, dodaj pomidory, paprykę oraz zioła. Wymieszaj i dopraw do smaku. Ziemniaki wyłóż na patelnię z cebulą, posyp solą, wlej jajka. Zmniejsz ogień do minimum i smaż przez 10 min, przesuwając szpatułką od spodu, aby jajka mogły się równomiernie ściąć. Gdy będą już prawie gotowe, przenieś patelnię do piekarnika i grilluj tortillę na złoty kolor. Tortillę podawaj pokrojoną w kliny z salsą chorizo.

TEKST: KATARZYNA SADŁOWSKA 

ZDJĘCIA: STOCKFOOD/FREE

Zobacz również