przepisy z czerwonymi pomarańczami sycylijskimi

Czerwone pomarańcze sycylijskie – przepisy na kurczaka w pomarańczach, sałatkę i pyszną roladę z pomarańczą

Naturalnie

Najsmaczniejsze i najbardziej soczyste pomarańcze pochodzą z Sycylii. Teraz jest na nie sezon. Korzystajmy! Przygotowaliśmy dla Was najlepsze przepisy na dania z czerwonymi pomarańczami sycylijskimi w roli głównej: kurczaka w pomarańczach, sałatkę z czerwonych pomarańczy i pyszną roladę z pomarańczą.

reklama
przepis na kurczaka w pomarańczach


1. Przepis na udka kurczaka w czerwonych pomarańczach

Czas przygotowania: godzina
Poziom trudności: łatwy

Weź: •6 wytrybowanych podudzi kurczaka •¼ szklanki soku z czerwonych pomarańczy •3 łyżki sosu sojowego •2 łyżki oliwy •2 łyżki miodu •sól, pieprz •1-2 bulwy młodego kopru włoskiego •świeże listki szałwii •czerwoną pomarańczę pokrojoną w plastry

Przygotowanie:

Koper włoski pokrój wzdłuż na cztery części. Mięso umyj i osusz. Sok z pomarańczy połącz z sosem sojowym, oliwą oraz miodem i dopraw solą oraz pieprzem. Koper włoski oraz mięso z kurczaka ułóż w brytfance, polej sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 45 minut, zwiększ temperaturę do 220ºC, dołóż plasterki pomarańczy oraz listki szałwii. Piecz 10 minut. Po upieczeniu wyjmij, odczekaj chwilę i podawaj.

sałatka z czerwonych pomarańczy


2. Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii ze szpinakiem

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Poziom trudności: łatwy 

Weź: •200 g świeżego szpinaku •¼ małej czerwonej kapusty, poszatkowanej •czerwoną cebulę, posiekaną •czerwony burak, pieczony, pokrojony w plastry •mozzarellę w kulkach mini •garść prażonych i solonych pistacji •2 czerwone pomarańcze, obrane, pokrojone w plastry •kiełki buraka •niebieski mak

Na dressing: •sok z czerwonej pomarańczy •po łyżce oliwy i octu z czerwonego wina•łyżeczkę miodu

Przygotowanie:

Składniki na dressing połącz i odstaw. Składniki sałatki ułóż na dużym półmisku lub talerzach. Polej i podawaj.
 

Więcej przepisów na dania z czerwonymi pomarańczami sycylijskimi znajdziesz w marcowej Werandzie CountryZAMÓW WYDANIE PAPIEROWE LUB ELEKTRONICZNE – JAK WOLISZ!

przepis na ciasto z czerwonymi pomarańczami

3. Rolada owocowa – przepis na ciasto z czerwonymi pomarańczami

Czas przygotowania: ok. 75 minut
Poziom trudności: łatwy

Weź na nadzienie: •200 g filetów z czerwonych pomarańczy •½ szkl. cukru •sok z cytryny

Na roladę: •4 białka •1½ szkl. cukru •po łyżeczce soku z cytryny, ekstraktu z migdałów i skrobi ziemniaczanej •4 łyżki płatków migdałowych

Na krem: •250 ml śmietanki kremówki •250 g mascarpone

Przygotowanie:

Ugotuj owoce z cukrem oraz sokiem z cytryny, aż puszczą dużo soku i zamienią się w syrop, ostudź i schłodź. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Białka jaj ubij na sztywno z cukrem. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt migdałowy, skrobię i wymieszaj. Masę rozłóż równomiernie na pergaminie i posyp płatkami migdałów. Piecz pół godziny. Wyjmij, od razu przewróć na czysty pergamin i zdejmij stary. Bezę ostudź. Mascarpone ubij ze śmietanką. Krem rozprowadź na bezie, rozsmaruj owoce. Ciasto zwiń w roladę i schłodź w lodówce. Udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.

Gdzie kupić? Czerwone ekologiczne pomarańcze z sycylijskich sadów prosto do Twojego domu kupisz na: www.incampagna.pl

Opracowanie: Joanna Halena, Zdjęcia: Stockfood/Agencja free
Materiał Partnera

Zobacz także: 6 przepisow na dania z pomarańczami

Zobacz również