Makaron w zielonym sosie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Fit Danie: Danie główne , Na przyjęcie

Gdy masz ochotę na lekki obiad, makaron z brokułem i sosem z awokado to będzie strzał w dziesiątkę!

Weź:

• ½ paczki dowolnego makaronu (250 g)
• 1 szkl. drobnych różyczek brokuła

Na sos:

• 2 duże miękkie awokado hass
• po garści liści rukoli i szpinaku
• ząbek czosnku
• 2–3 łyżki oliwy
• sól i pieprz 
• sok z cytryny

Dodatkowo:

• 2 łyżki orzeszków piniowych lub pistacjowych
• nasiona granatu
• czerwony pieprz
• oliwę
• pomidorki koktajlowe
• parmezan

Przygotowanie:

1. W dużym garnku zagotowuj wodę na makaron, posól.

2. Wrzuć do niej brokuły na 2 minuty, wyciągnij łyżką cedzakową i przelej lodowatą wodą, a potem odstaw.

3. Teraz w tej samej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Zblenduj na gładką masę wszystkie składniki sosu, dodaj tyle wody z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

5. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj odcedzony makaron z sosem, brokułami, prażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i dużą ilością tartego parmezanu.

 6.Na koniec dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe (możesz je wcześniej skarmelizować na patelni z odrobiną oliwy i brązowego cukru).

7. Posyp danie czerwonym pieprzem oraz pestkami granatu.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl

Zobacz również