Makaron w zielonym sosie
Gdy masz ochotę na lekki obiad, makaron z brokułem i sosem z awokado to będzie strzał w dziesiątkę!
Weź:
• ½ paczki dowolnego makaronu (250 g)
• 1 szkl. drobnych różyczek brokuła
Na sos:
• 2 duże miękkie awokado hass
• po garści liści rukoli i szpinaku
• ząbek czosnku
• 2–3 łyżki oliwy
• sól i pieprz
• sok z cytryny
Dodatkowo:
• 2 łyżki orzeszków piniowych lub pistacjowych
• nasiona granatu
• czerwony pieprz
• oliwę
• pomidorki koktajlowe
• parmezan
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotowuj wodę na makaron, posól.
2. Wrzuć do niej brokuły na 2 minuty, wyciągnij łyżką cedzakową i przelej lodowatą wodą, a potem odstaw.
3. Teraz w tej samej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Zblenduj na gładką masę wszystkie składniki sosu, dodaj tyle wody z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
5. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj odcedzony makaron z sosem, brokułami, prażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i dużą ilością tartego parmezanu.
6.Na koniec dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe (możesz je wcześniej skarmelizować na patelni z odrobiną oliwy i brązowego cukru).
7. Posyp danie czerwonym pieprzem oraz pestkami granatu.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl