weranda.pl werandaweekend.pl

Kurczak duszony z sherry i zielonymi oliwkami

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 75 minut Składnik Składnik: Warzywa , Nabiał , Mięso Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne , Na przyjęcie

WEŹ:

  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki sherry typu Fino
  • czosnek średniej wielkości, podzielony na pół
  • średni por, pokrojony w cienkie plasterki
  • 3 średnie marchewki, w plasterkach
  • 300 g dużych zielonych oliwek
  • szklankę wywaru z kurczaka
  • 80 g miękkiego masła
  • 6 podudzi ze skórą
  • łyżkę oliwy
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów, prażonych, grubo posiekanych
  • szklankę świeżych liści pietruszki
  • ½ szklanki nasion granatu
  • sól, pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Rodzynki zalej sherry i odstaw na 10 min. Na dużą patelnię włóż czosnek, por, marchewkę i oliwki. Wlej wywar i przykryj folią. Piecz przez 20 min. Odcedź namoczone rodzynki z sherry. Sherry zachowaj na później.
Rodzynki przełóż do blendera, dodaj masło. Zmiksuj na masę. Zrób niewielką kieszeń pod skórą każdego podudzia i włóż w nią masło. Wyjmij warzywa z piekarnika, zdejmij folię i umieść w warzywach podudzia kurczaka, skórą do góry. Polej je resztą sherry, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Podawaj kurczaka i warzywa posypane migdałami, natką pietruszki i pestkami granatu.

Zobacz również