weranda.pl werandaweekend.pl

Wiejskie pierogi z borówkami

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 1 godzina Składnik Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie Danie: Danie główne

WEŹ: 

  • 2 szklanki świeżych borówek (jagody, wiśnie, truskawki) 
  • 2 szklanki mąki 
  • 5 łyżek oleju 
  • szczyptę soli 
  • szklankę wody 
  • cukier puder 
  • małe opakowanie słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do ciepłej wody wlej olej, zamieszaj i wlewaj do mąki. Dodaj roztrzepane jajko. Mieszaj, a kiedy składniki się połączą, wyjmij ciasto na stolnicę i wygniataj kilka minut. Wyrobione włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.

Potem powygniataj je 2 minuty i podziel na trzy części. Rozwałkuj każdą na placek grubości 2-3 mm. Małą szklaneczką powycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż kilka borówek. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi pierożków. Układaj je na blacie i przykryj ściereczką. Pierogi wrzucaj na wrzątek. Kiedy wypłyną, gotuj jeszcze około 2,5 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi nakładaj, posyp cukrem, udekoruj kleksem śmietany i pozostałymi owocami.

Przepis pochodzi z ekozagrody Ciche Wody
Tekst: Beata Woźniak
Stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/ Happy Place
Zdjęcia: Michał Skoprupski

Zobacz również