weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Pierogi z bobem

Bób to niekwestionowany król letniego stołu. Koniecznie wypróbujcie przepis na pierogi z bobem!

Składniki:
 •1½ szklanki ugotowanego i obranego bobu

•łyżka masła

•mała garść listków szałwii

•pół małej cebuli

•czubata łyżka kwaśnej śmietany

•łyżka tartego parmezanu

•sól

•pieprz

na ciasto:

•szklanka mąki

•pół łyżeczki soli

•łyżka oleju

•pół szklanki wrzątku 

do podania:

•2 łyżki oliwy

•3 łyżki jogurtu naturalnego lub łyżka masła

•garść szałwii

Sposób przyrządzania:

Posiekaną szałwię i bób smaż na maśle 2-3 minuty. Ostudź i zmiksuj na gładko ze śmietaną. Dodaj ser, podsmażoną posiekaną cebulę i dopraw. Składniki na ciasto wymieszaj, wyłóż na stolnicę, podsyp mąką. Odczekaj, aż ciasto lekko ostygnie, zagnieć i przykryj. Wałkuj cieniutkie placki i wykrawaj kółka. Nakładaj kopiaste łyżki farszu i sklejaj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z jogurtem, oliwą i parmezanem lub z szałwią smażoną na maśle.

Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.

reklama

Zobacz również