Awokado jest przepyszne nie tylko na słono, ale również w wersji deserowej. Spróbuj kulek mocy z awokado, śliwek kalifornijskich i daktyli.

Weź:

  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich 
  • ½ awokado
  • 2–3 daktyle
  • otartą skórkę i sok z ½ limonki
  • 2–3 łyżki nasion granatu
  • 100 g posiekanych niesolonych pistacji
  • łyżkę masła pistacjowego (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

1. Jeśli suszone owoce są twarde, zalej je wrzątkiem, zostaw na 2–3 minuty i dokładnie odsącz. 

2. Zblenduj je z awokado, sokiem i skórką z limonki, ewentualnie masłem pistacjowym.

3. Dodaj do masy pestki granatu, wymieszaj i lep z niej kulki. 

4. Obtocz je obficie w pistacjach, udekoruj dodatkowym nasionkiem granatu.

Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl

Zobacz również