Bliny żmudzkie z boczkiem i śmietaną

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Nabiał , Mięso , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

WEŹ:

  • kilogram ziemniaków
  • 6 łyżek mąki
  • jajo 
  • cebulę
  • 30 dag łopatki wieprzowej 
  • surowy wędzony boczek
  • sól i pierz
  • olej
  • śmietanę

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotuj, ostudź i przekręć przez maszynkę, dodaj jajko, mąkę i sól do smaku. Ugotuj łopatkę i przekręć przez maszynkę, dodaj posiekaną podsmażoną na oleju cebulę. Wymieszaj wszystko, doprawiając solą i pieprzem, a następnie formuj placuszki, nadziewając je przygotowanym wcześniej farszem mięsnym. Smaż na oleju, aż się zarumienią. Bliny podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych plastrów boczku i łyżeczką śmietany.

Przepis pochodzi z Uroczyska Zaborek
TEKST I STYLIZACJA: Agnieszka WRODARCZYK/HAPPY PLACE  
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI

Zobacz również