Blinki z łososiem w buraczkach

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał , Ryby Dieta: Ogólna

WEŹ:

  • kilogram mąki kukurydzianej
  • 6 żółtek
  • ¾ kostki margaryny
  • 6 białek
  • trochę ciepłego mleka
  • sól i pierz
  • kilka plastrów łososia
  • olej do smażenia

NA ZACZYN:

  • szklankę mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • łyżeczkę cukru
  • odrobinę ciepłego mleka 

DODATKI:

  • 5 buraków
  • sos balsamico
  • odrobinę śmietany 
  • piórka koperku

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj zaczyn i poczekaj, aż wyrośnie. Dodaj mąkę kukurydzianą, żółtka, rozpuszczoną margarynę i na koniec pianę z ubitych białek. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę ciepłego mleka. Znów poczekaj, aż ciasto wyrośnie, i smaż na oleju. Buraczki w mundurkach upiecz w temperaturze 180-200°C przez 40 minut. Ostudź, obierz, pokrój w plastry, dodaj sos balsamico, dopraw solą i pieprzem do smaku. Blinki podawaj z łososiem, buraczkami i śmietaną. Dekoruj koperkiem.

Przepis pochodzi z Uroczyska Zaborek
TEKST I STYLIZACJA: Agnieszka WRODARCZYK/HAPPY PLACE  
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI

Zobacz również