Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii to najlżejszy i najzdrowszy makaron. Bez mąki, bez glutenu, wegański.

Składniki:

•4 małe cukinie

•2 szklanki listków bazylii

•2 ząbki czosnku

•1/3 szklanki oliwy

•2 łyżeczki soku z cytryny

•2 garści orzechów włoskich

•1/4 szklanki tartego parmezanu

•garść pomidorków koktajlowych

•sól

•pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny, a następnie w wąskie paseczki. Możesz też użyć specjalnego przyrządu do krojenia julienne. Pomidorki przekrój na połówki, czosnek posiekaj. Orzechy podpraż na suchej patelni i zmiksuj razem z czosnkiem i liśćmi bazylii, dolewając po trochu oliwy. Na koniec dodaj parmezan i jeszcze chwilę utłucz, dopraw solą i pieprzem. Cukinie wymieszaj z pesto, podawaj z pomidorkami.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również