Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii to najlżejszy i najzdrowszy makaron. Bez mąki, bez glutenu, wegański.
Składniki:
•4 małe cukinie
•2 szklanki listków bazylii
•2 ząbki czosnku
•1/3 szklanki oliwy
•2 łyżeczki soku z cytryny
•2 garści orzechów włoskich
•1/4 szklanki tartego parmezanu
•garść pomidorków koktajlowych
•sól
•pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny, a następnie w wąskie paseczki. Możesz też użyć specjalnego przyrządu do krojenia julienne. Pomidorki przekrój na połówki, czosnek posiekaj. Orzechy podpraż na suchej patelni i zmiksuj razem z czosnkiem i liśćmi bazylii, dolewając po trochu oliwy. Na koniec dodaj parmezan i jeszcze chwilę utłucz, dopraw solą i pieprzem. Cukinie wymieszaj z pesto, podawaj z pomidorkami.
Przepis: Matylda Rosłaniec