Mazurek orzechowo-bezowy

W te święta zaskocz swoich gości przepysznym mazurkiem orzechowo-bezowym.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

 • pół kostki masła

 • 1¼ szklanki mąki

 • 2 łyżki kakao

 • szczyptę soli

 • 2-3 łyżki zimnej wody 

Nadzienie:

 •3 białka

• szczypta soli

• szklanka cukru

• łyżeczka octu winnego lub balsamicznego

• 7 garści orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Zagnieć zwarte i dość miękkie ciasto. Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj je na placek o grubości pół centymetra. Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ciastem, dobrze dociskając brzegi. Wstaw na pół godziny do lodówki.

2. Schłodzone ciasto przygotuj i upiecz tak samo jak w przepisie na mazurek czekoladowy.

3. W misce ubij 3 białka ze szczyptą soli. Możesz przedtem przetrzeć miskę spirytusem, bo nawet odrobina tłuszczu utrudni ubijanie. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się lśniąca. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i jeszcze chwilę ubijaj.

4. Dołóż posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj i przełóż na upieczony spód. Wstaw na godzinę, półtorej do piekarnika nagrzanego do 130-150°C. Jeżeli za szybko się rumieni, zmniejsz temperaturę. Beza powinna być sucha i chrupka.

Przepisy i stylizacja: Maria Szkop  
Zdjęcia: Łukasz Zandecki

Zobacz również