Mazurek cytrynowy

Cytrynowy mazurek to wiosenna klasyka na wielkanocnym stole – kruchy spód, aksamitny, lekko kwaśny krem i słodka kruszonka tworzą idealną kompozycję smaków. Choć mazurek kojarzy się z polską tradycją, jego korzenie sięgają dalekiej Turcji! Ten przepis to nie tylko hołd dla tradycji, ale też zachęta do kulinarnych eksperymentów – wystarczy zmienić krem, dodać ulubione przyprawy czy owoce.
To z imperium osmańskiego przyszły do nas cienkie płaty ciasta wyłożone bakaliami.
Dobór smaków był dowolny: od cytrusów czy różanej konfitury po kokosa, a nawet czerwone wino. Eksperymentuj!
❤ Pamiętaj o proporcjach: w tradycyjnym mazurku ciasto ma być cienkie, a nadzienia dużo!
W dawnych książkach kucharskich są nawet przepisy na mazurki bez ciasta.
❤ Do ciasta dodaj zmielone migdały, orzechy albo przyprawy w proszku: cynamon, goździki, imbir. Dobra będzie też starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa. Na taki spód wystarczy wrzucić smażone jabłka i oblać gorzką czekoladą.
❤ Najprostsze nadzienie do mazurka to kajmak i bakalie. Można kupić gotowy, ale lepiej pogotować 2 godziny całą puszkę słodkiego skondensowanego mleka, i kajmak gotowy.
❤ Zamiast nadzienia cytrynowego wyłóż spód kremem z mango.
Weż na ciasto:
• 150 g mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g masła
• 1 żółtko
• 1 łyżkę wódki
• szczyptę soli
Na krem:
• 2 duże jaja
• 2 cytryny
• pół kostki masła
• tabliczkę białej czekolady
Na kruszonkę:
• ½ szklanki mąki
• ¹⁄3 szklanki brązowego cukru
• ¼ kostki masła
• szczyptę soli
• garść pokruszonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. mąkę z solą i cukrem przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, rozetrzyj palcami do konsystencji mokrego piasku.
2. Dodaj żółtko, wódkę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię, odstaw do lodówki na pół godziny.
3. Rozwałkuj, wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na kwadrans.
4. Zapiecz przez 25-30 minut (190ºC), aż spód będzie rumiany, i ostudź.
5. Masło rozpuść, wymieszaj z resztą składników tak, by powstały grudki.
6. Wyłóż na blachę z pergaminem i zapiecz (180ºC) przez 10 minut. Ostudź.
7. Z cytryn wyciśnij sok, a z jednej zetrzyj skórkę, wbij jaja i na kąpieli wodnej ubijaj, dodając masło.
8.Gdy masa zacznie gęstnieć, dorzucaj czekoladę. Ostudź i wylej na spód ciasta.
9. Posyp kruszonką, udekoruj cukrowymi jajkami i wstaw do lodówki na godzinę.
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: shutterstock