weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Tylko teraz mamy okazję pić napary z mięty, melisy, pokrzywy, nagietka, rumianku i innych ziółek prosto z ogródka. Smakują o niebo lepiej niż z suszu i są zdrowsze od zwykłej herbaty.

Jak zaparzyć herbatę ze świeżych ziół?

Wystarczy kilka łodyżek zalać gorącą wodą i odstawić do naciągnięcia. W roli herbaty sprawdzi się też natka pietruszki czy liście jagód i poziomek. Nie czekaj, aż całkiem ostygnie – letnia lepiej ugasi pragnienie.

Ziołowa herbata na zimno z kwiatów mniszka

Jeśli koniecznie chcesz coś na zimno, spróbuj naparu z kwiatów mniszka według przepisu gospodyń ze stowarzyszenia Słowiniec: płatki wyskubane z garści kwiatów zalej wrzątkiem, a kiedy wystygnie, przecedź, dopraw sokiem z cytryny i miodem. Na koniec wrzuć kilka kostek lodu. Mrożona herbata niech się schowa!

Tekst: Karolina Zawadzka 
Zdjęcie: Shutterstock

reklama

Zobacz również