reklama

Placek z rabarbarem i korzenną nutą

Placek z rabarbarem i korzenną nutą

Składniki na ciasto:
• 1¾ szklanki mąki
• ¹⁄3 szklanki mielonych migdałów
• kostka masła
• pół szklanki cukru
• żółtko
• szczypta soli

Składniki na nadzienie:
• 3 łodygi rabarbaru
• ¾ szklanki brązowego cukru
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• po ¼ łyżeczki cynamonu i tartego imbiru

Sposób przyrządzenia placka z rabarbarem i korzenną nutą:
Wszystkie składniki ciasta zagnieć, uformuj kulę, owiń folią i schłódź pół godziny w lodówce. Obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar wymieszaj z brązowym cukrem, przyprawami i skrobią, odstaw na kilka minut. Ciasto podziel na dwie części, obie rozwałkuj na cienkie placki. Jednym wyłóż foremkę do tarty, na wierzchu ułóż nadzienie rabarbarowe i przykryj drugim plackiem. Piecz 50 minut w 180ºC.

Tekst: Matylda Rosłaniec, Karolina Zawadzka.

reklama

Zobacz również