reklama

Kolorowy i bardzo zdrowy: quiche porowo-marchewkowy!

Weź:
• 5 młodych porów
•10 małych młodych
marchewek
• 2 jajka
• szklankę kwaśnej śmietany 18%
• gałkę muszkatołową
• świeżo zmielony pieprz
• pęczek rzeżuchy
• sól

Składniki na ciasto do quiche:
• pół kostki masła
• jajko
• szklankę mąki
• sól
• 2 łyżki wody

Przygotowanie quiche porowo-marchewkowego:
Masło posiekaj nożem, dodaj pozostałe składniki na ciasto i szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj cienko i przełóż na blaszkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, tak by dało się uformować brzegi centymetrowej wysokości. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż, na przykład ziarnami fasoli. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Pory i większe marchewki przekrój wzdłuż na pół. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułóż warzywa na podpieczonym spodzie, zalej masą śmietanową i piecz 40-45 minut, aż masa się zetnie. Jeżeli wierzch za szybko zacznie się rumienić, przykryj folią aluminiową. Przed podaniem posyp posiekaną rzeżuchą.

reklama

Zobacz również