Zupa grzybowa krem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Grzyby , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Bezglutenowa Danie: Zupa

WEŹ: 

  • szklankę podgrzybków
  • szklankę borowików
  • kanię
  • szklankę kurek (lub innych ulubionych grzybów)
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • białą cebulę
  • pęczek tymianku
  • szklankę śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • oliwę
  • łyżkę masła

Grzyby oczyść z piasku i ziemi pędzelkiem. Wszystkie oprócz kurek pokrój w kosteczkę. W garnku na oliwie podsmaż posiekane czosnek i cebulę. Po minucie wrzuć grzyby, smaż około 5 minut. Jeśli grzyby puszczą wodę, nieco dłużej – by odparowała, a grzyby trochę się podsmażyły. Potem wlej bulion, dodaj tymianek i gotuj 15 minut. Wyciągnij tymianek, dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kurkami podsmażonymi na maśle.

TEKST: MARTA KWIATKOWSKA 

ZDJĘCIA: PAWEŁ ULATOWSKI, SHUTTERSTOCK

Zobacz również