Grillujmy, ale zdrowo! Zanim wyciągnięcie sprzęt i zaprosicie gości, przypomnijcie sobie kilka zasad.
	
	Opał na grill: tylko węgiel, absolutnie nie brykiet (ma w sobie klej, który zmienia smak jedzenia). Zdaniem fanów grilla najlepszy będzie ten z Bieszczad.
	Na rozpałkę: żadnych olejów ani paliwa, tylko małe drewienka z drzew liściastych (iglaste są szkodliwe).
	Smażenie na grillu: koniecznie na aluminiowych tackach, inaczej kapiący na węgiel tłuszcz będzie wydzielał szkodliwe dla zdrowia węglowodory.
	Dla aromatu: do węgla dodajemy gałęzie winorośli, rozmarynu, tymianku, namoczone liście laurowe i kawałki drewna owocowego (jabłoni, wiśni, moreli). Opał można też posypać suszonymi ziołami.
	Mięso na grilla: zamarynowane nie wchłonie toksyn, szybciej się upiecze i będzie kruche.
	Karkówka: najlepsza marynata z oliwy i octu, czosnku, cebuli i ziół.
	Schab: jest chudy, więc łatwo wysycha.
	Przed wrzuceniem na grill trzymamy go w zalewie (na szklankę wody łyżka soli i cukru, ew. brandy lub whisky).
	Kiełbaski: wystarczy ponakłuwać, smakują wybornie marynowane w piwie z czosnkiem, pieprzem i jałowcem.
	Ryby: skrapiamy cytryną lub białym winem, pieczemy w koszyczku, żeby się nie rozpadły.
	Warzywa: podajemy z pieczystym, bo mają błonnik i pomogą w trawieniu. Przed grillowaniem smarujemy warzywa oliwą i posypujemy ziołami.
	Dla italofilów: na specjalnym kamieniu zrobimy pizzę.
	
	
	 Tekst: Monika Utnik-Strugała
	Opracowanie: Urszula Bajorek
	Zdjęcia: Materiały Prasowe Firm, Jahreszeiten Verlag Syndication/East News
	
	
 
                     
                                             
         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                                     
                                     
                                     
                                     
                 
                 
                