weranda.pl werandaweekend.pl

Rumiany kurczak z grilla

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 20 min Składnik Składnik: Warzywa , Mięso Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne , Z grilla

WEŹ:

  • 3 podwójne piersi kurczaka zagrodowego 
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczkę płatków chili
  • oliwę
  • łyżeczkę mielonej słodkiej papryki
  • skórkę otartą z połówki pomarańczy
  • łyżeczkę soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki miodu

DODATKOWO:

  • połówkę młodej kapusty
  • sok i skórkę z połówki pomarańczy
  • świeżą bazylię, miętę, kolendrę

WYKONANIE:

Wymieszaj wszystkie przyprawy do kurczaka (oprócz miodu) i natrzyj nimi mięso. Zostaw w lodówce na pół godziny. Rozdziel podwójne piersi na kotleciki, posmaruj oliwą i smaż na grillu 10 minut. Polej mięso miodem z obu stron i grilluj jeszcze 2 minuty. Na talerzu ułóż poszatkowaną kapustę, posyp ją posiekaną skórką pomarańczową i ziołami. Ułóż na niej kurczaka i polej sokiem pomarańczowym.

Tekst: Joanna Zaguła  

Stylizacja: Ylva Bergquist-well done/house of pictures

Zdjęcia: Matilda Lindeblad AB/house of pictures

Zobacz także: Szaszłyk z kurkumą

Zobacz również