Nie tylko są pyszne, ale też zdrowe - pełne witamin, a ich sok zabija bakterie równie skutecznie jak czosnek. I w dodatku nie tuczą!
Powstały, jak większość rzeczy genialnych, przypadkiem. Francuski podróżnik i botanik Antoine Nicolas Duchesne zobaczył w Chile piękne wielkie poziomki. Przywiózł kilka krzaczków jako prezent dla króla Ludwika XV, który poziomki kochał. Ale Chilijki w Wersalu ani myślały owocować. Dopiero posadzone w pobliżu poziomek z Wirginii wydały owoce. Niezwykłe i w smaku do poziomek niepodobne. Tak się zaczęła kariera truskawek.
Teraz tylko w Polsce rośnie 50 gatunków. Sezon trwa od maja do jesieni. Otwierają go Kama i Kent, zamykają Diamante czy Selva – dają owoce aż do przymrozków. Jedzmy je, bo mają wyłącznie zalety. Nie tylko są pyszne, ale też zdrowe – pełne witamin, a ich sok zabija bakterie równie skutecznie jak czosnek.
***
Soczyste ciasto
Weź: •3 jajka •2 ½ szklanki mąki •łyżeczkę proszku do pieczenia •1 ½ szklanki cukru •2 szklanki świeżych, pokrojonych na plastry truskawek •75 g zimnego masła
Piekarnik nagrzej do 175ºC, jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z jajkami. Tortownicę natłuść, wlej do niej ciasto, dodaj połowę pokrojonych truskawek, a wierzch pokryj startym na tarce zimnym masłem. Piecz przez 40-45 minut. Wystudzony placek udekoruj resztą świeżych truskawek.
***
Owocowa bruschetta
Weź: •bagietkę •3 szklanki truskawek •3 łyżki oliwy •łyżkę octu balsamicznego •5-6 gałązek świeżej bazylii •łyżkę płynnego miodu •szczyptę soli i pieprzu
Truskawki umyj, osusz, wyrwij szypułki i pokrój owoce w plasterki. Bagietkę pokrój na kromki, każdą skrop oliwą i włóż do nagrzanego (175ºC) piekarnika na 10 minut. Ocet wymieszaj z solą, pieprzem oraz oliwą. Dodaj owoce i posiekaną bazylię.
Na złote kromki nakładaj truskawki, każdą skrop odrobiną miodu.
***
Dżem z rabarbarem
Weź: •kilogram truskawek •pół kilograma rabarbaru •2 ½ szklanki cukru •sok z połówki cytryny
Truskawki oczyść i podziel na połówki. Rabarbar pokrój na małe kawałki. Owoce wrzuć do rondla, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem. W trakcie zdejmij z owoców powstałą pianę. Dżem przełóż do wyparzonych suchych słoików i dobrze zakręć.
W białym winie
Weź: •3 szklanki truskawek •2 szklanki cukru •butelkę białego wina
Do miski wsyp cukier. Truskawki umyj, oczyść, osusz, pokrój na połówki i włóż do naczynia z cukrem. Następnie zalej je białym winem i delikatnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Podawaj w wysokich kieliszkach albo szklankach.
***
Domowe lody
Weź: •szklankę cukru •3 żółtka •3 szklanki kremówki •2 szklanki truskawek •kilka gałązek melisy cytrynowej do przybrania
Truskawki umyj, osusz, wyrwij szypułki i pokrój na małe kawałki. Cukier dokładnie ubij z żółtkami. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Wsyp truskawki i ponownie wymieszaj. Przełóż całość do pojemnika, a następnie wstaw do zamrażalnika na 4-5 godzin. Co godzinę przemieszaj masę, by zbytnio nie zamarzła. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki, żeby lody nieco zmiękły. Nakładaj na talerzyki lub do pucharków i dekoruj listkami melisy.
Tekst: Kari Finngaard
Opracowały: Urszula Bajorek, Joanna Derda
Zdjęcia i stylizacja: Kari Finngaard