Chłodnik rzodkiewkowy z tabasco
Ogórki obierz, wytnij pestki, jeśli są bardzo twarde i wodniste. Wszystkie składniki zblenduj na gładko (jeśli lubisz, by coś w zupie chrupało, zostaw część warzyw pokrojonych w kosteczkę). Dopraw solą, pieprzem, octem i tabasco (to ważny składnik, nie warto go pomijać). Możesz dodać parę kropli soku z buraków. Podawaj posypany szczypiorkiem, miętą z odrobiną oliwy i dodatkowym tabasco.
- 3 pęczki rzodkiewek
- 500 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 krótkie ogórki szklarniowe
- 3-4 łyżki octu winnego (wg smaku, w zależności od tego, jak słodki jest jogurt)
- tabasco (najlepiej wędzone, według uznania)
- 11⁄2 szklanki białej gotowanej fasolki z puszki
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- mięta
- oliwa
- parę kropli soku z buraka dla lepszego koloru
Przepisem podzieliła się Kinga Błaszczyk-Wójcicka – fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog greenmorning.pl, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.
Zdjęcia: dziękujemy Pani Annie Simon za pomoc w stylizacji i przygotowaniu potraw do sesji zdjęciowej.