Chłodnik rzodkiewkowy z tabasco

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 min Składnik Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Bezglutenowa Danie Danie: Zupa

Ogórki obierz, wytnij pestki, jeśli są bardzo twarde i wodniste. Wszystkie składniki zblenduj na gładko (jeśli lubisz, by coś w zupie chrupało, zostaw część warzyw pokrojonych w kosteczkę). Dopraw solą, pieprzem, octem i tabasco (to ważny składnik, nie warto go pomijać). Możesz dodać parę kropli soku z buraków. Podawaj posypany szczypiorkiem, miętą z odrobiną oliwy i dodatkowym tabasco.

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 krótkie ogórki szklarniowe
  • 3-4 łyżki octu winnego (wg smaku, w zależności od tego, jak słodki jest jogurt)
  • tabasco (najlepiej wędzone, według uznania)
  • 11⁄2 szklanki białej gotowanej fasolki z puszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • mięta
  • oliwa 
  • parę kropli soku z buraka dla lepszego koloru

Przepisem podzieliła się Kinga Błaszczyk-Wójcicka – fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog greenmorning.pl, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.

Zdjęcia: dziękujemy Pani Annie Simon za pomoc w stylizacji i przygotowaniu potraw do sesji zdjęciowej.

Zobacz również