Letnia zupa z bobu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Zupa

WEŹ: 

  • 11⁄2 l bulionu warzywnego
  • 2 młode marchewki
  • 5 młodych ziemniaczków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżkę masła
  • 1⁄2 szkl. zielonego groszku
  • szklankę bobu
  • koperek
  • zieloną pietruszkę
  • 1⁄2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Bób zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę razem z selerem naciowym. W garnku rozpuść masło, dodaj kurkumę i obsmaż na nich warzywa. Zalej gorącym bulionem, posól i popieprz do smaku, gotuj do miękkości. Wsyp groszek i wyłuskany bób i gotuj kolejne 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę i posiekane zioła.

TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA FOTOGRAFKAI STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.

Zobacz również