Letnia zupa z bobu

WEŹ:
- 11⁄2 l bulionu warzywnego
- 2 młode marchewki
- 5 młodych ziemniaczków
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżkę masła
- 1⁄2 szkl. zielonego groszku
- szklankę bobu
- koperek
- zieloną pietruszkę
- 1⁄2 szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy
Bób zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę razem z selerem naciowym. W garnku rozpuść masło, dodaj kurkumę i obsmaż na nich warzywa. Zalej gorącym bulionem, posól i popieprz do smaku, gotuj do miękkości. Wsyp groszek i wyłuskany bób i gotuj kolejne 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę i posiekane zioła.
TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA FOTOGRAFKAI STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.