Krem z dyni z masłem orzechowym, miso i pieczoną ciecierzycą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska , Wegańska Danie: Zupa

Na zupę dyniową z pieczoną cieciorką weź:

  • średnią dynię hokkaido
  • oliwę lub olej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • pół słoika ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • kmin rzymski
  • imbir w proszku
  • wędzoną paprykę
  • sól
  • tofu naturalne
  • curry
  • małą puszkę mleka kokosowego (165 ml)
  • po 1 łyżce masła orzechowego, miso i sosu sojowego
  • świeżą kolendrę do posypania
  • sok z limonki do skropienia
     

Przygotowanie:

Dynię hokkaido przepołowić, wydrążyć z pestek, spryskać oliwą lub olejem, posolić, doprawić kminem rzymskim i imbirem. Słoik ciecierzycy odsączyć, połowę odłożyć na humus. Połowę wymieszać z łyżką skrobi kukurydzianej, solą do smaku, zmiażdżonym ząbkiem czosnku (lub większą ilością), doprawić wędzoną papryką, skropić oliwą lub olejem, włożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić dynię do pieca nagrzanego do 200 stopni na 40 min. Po 20 min dołożyć ciecierzycę. Tofu naturalne (kostka gotowa lub pokroić) odsączyć, w misce wymieszać z solą, curry i łyżką skrobi kukurydzianej. Usmażyć na patelni na złoto z każdej strony, odstawić. Upieczoną dynię wraz ze skórką zmiażdżyć widelcem. Dodać do garnka z gotującą wodą (pół szklanki). Dodać małe mleko kokosowe, curry, imbir, zagotować. Zrobić pastę z łyżki masła orzechowego, łyżki miso i łyżki sosu sojowego. Można zmiksować blenderem dla gładkiej konsystencji. Doprawić krem z dyni. Podawać z tofu, ciecierzycą i świeżą kolendrą. Skropić sokiem z limonki.

Przepis i zdjęcie: Monika Kucia, gospodyni agroturystyki Stacja Ostrowite

Zobacz także: nasz reportaż o Stacji Ostrowite

Zobacz również