WEŹ: 

  • 400 g tempeh pokrojonego w kostkę
  • 6-8 papryczek friggitelli pokrojonych w plasterki
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki shoyu
  • 2 łyżki tamari
  • 2-3 łyżki syropu z agawy 

NA SOS: 

  • 1⁄2 cebuli
  • mały por
  • 2 łodygi selera
  • szklankę mleka sojowego
  • świeży korzeń kurkumy pokrojony w krążki (lub łyżeczkę kurkumy w proszku)
  • 2 łyżki oliwy •sól •pieprz

WYKONANIE:

Posiekaną cebulę, por i seler podsmaż na oliwie. Duś przez kilka minut, aż zmiękną, dodaj sól, pokrojony korzeń kurkumy i mleko sojowe. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu, do kremowej konsystencji. Dodaj sól i pieprz. Tempeh marynuj 30 minut w soku z cytryny, shoyu, tamari i syropie z agawy. Potem nabijaj go na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z papryką i piecz 12 minut w 200°C i kolejne 12 minut na drugiej stronie na złoto. Podawaj z sosem z kurkumy.

Opracowanie: Marta Kwiatkowska

Zdjęcia: Stockfood/free

Zobacz również