Szaszłyk z kurkumą
WEŹ:
- 400 g tempeh pokrojonego w kostkę
- 6-8 papryczek friggitelli pokrojonych w plasterki
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki shoyu
- 2 łyżki tamari
- 2-3 łyżki syropu z agawy
NA SOS:
- 1⁄2 cebuli
- mały por
- 2 łodygi selera
- szklankę mleka sojowego
- świeży korzeń kurkumy pokrojony w krążki (lub łyżeczkę kurkumy w proszku)
- 2 łyżki oliwy •sól •pieprz
WYKONANIE:
Posiekaną cebulę, por i seler podsmaż na oliwie. Duś przez kilka minut, aż zmiękną, dodaj sól, pokrojony korzeń kurkumy i mleko sojowe. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu, do kremowej konsystencji. Dodaj sól i pieprz. Tempeh marynuj 30 minut w soku z cytryny, shoyu, tamari i syropie z agawy. Potem nabijaj go na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z papryką i piecz 12 minut w 200°C i kolejne 12 minut na drugiej stronie na złoto. Podawaj z sosem z kurkumy.
Opracowanie: Marta Kwiatkowska
Zdjęcia: Stockfood/free