Grillowany chlebek
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
30 minut
Składnik:
Zboża
Dieta:
Ogólna
, Wegetariańska
Danie:
Z grilla

WEŹ:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 11⁄2 szklanki ciepłej wody
- 20 g drożdży
- łyżkę cukru
- łyżeczkę soli
- 3 łyżki oliwy
- łyżkę posiekanych świeżych ziół: tymianku i rozmarynu
- dużą garść orzechów laskow
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, ostudź i drobno posiekaj. Drożdże rozkrusz i połącz z cukrem oraz wodą. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, orzechy laskowe, zioła, zaczyn drożdżowy oraz oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstawdo wyrośnięcia na godzinę. Ponownie wyrób i podziel na 6-8 porcji. Z każdej uformuj rulon o długości 30 cm i owiń go wokół szpikulca lub gałązki drzewa owocowego. Grilluj przez 10-15 min. Chlebek podawaj na ciepło z masłem oliwkowym.
Do chlebka polecamy masełko oliwkowe. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Tekst: Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: Stockfood/ Free