Grillowany chlebek

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Z grilla

WEŹ: 

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 11⁄2 szklanki ciepłej wody 
  • 20 g drożdży
  • łyżkę cukru 
  • łyżeczkę soli
  • 3 łyżki oliwy 
  • łyżkę posiekanych świeżych ziół: tymianku i rozmarynu 
  • dużą garść orzechów laskow

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, ostudź i drobno posiekaj. Drożdże rozkrusz i połącz z cukrem oraz wodą. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, orzechy laskowe, zioła, zaczyn drożdżowy oraz oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstawdo wyrośnięcia na godzinę. Ponownie wyrób i podziel na 6-8 porcji. Z każdej uformuj rulon o długości 30 cm i owiń go wokół szpikulca lub gałązki drzewa owocowego. Grilluj przez 10-15 min. Chlebek podawaj na ciepło z masłem oliwkowym.

Do chlebka polecamy masełko oliwkowe. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Tekst: Katarzyna Sadłowska

Zdjęcia: Stockfood/ Free

Zobacz również