Ziołowe naleśniki szpinakowe z warzywami
![nalesniki-szpinakowe-z-warzywami.jpg](https://www.werandacountry.pl/cache/1000-1500/bfe41a533e4ae75fe529cc4ccb6c5a63/nalesniki-szpinakowe-z-warzywami.jpg)
WEŹ NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki ze sporą szczyptą soli
- 1¾ szklanki mleka
- garść zmiksowanych liści szpinaku
- szklankę wody gazowanej
DODATKOWO:
- garść listków ziół
- olej
NA FARSZ:
- kostkę twarogu
- po 5 łyżek jogurtu i śmietany
- 6 rzodkiewek
- pół ogórka
- szczypiorek
- koperek
- chili
- młode warzywa: szparagi, marchewka, dymka
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- rozmaryn, tymianek, oregano
- sól
- pieprz
- czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Połowę mąki i wody zmiksuj ze szklanką mleka, resztę z pozostałym mlekiem i szpinakiem. Chochelkę ciasta bez szpinaku nalej na gorącą patelnię z odrobiną oleju. Póki nie zastygło, ułóż na nim listki, przyciśnij, odwróć placek i smaż na złoto. Zielone ciasto smaż normalnie, nie rumieniąc go.
Część rzodkiewek i ogórka zetrzyj drobno, resztę posiekaj z koperkiem i szczypiorem. Dodaj ser, jogurt, śmietanę, sól, pieprz i chili. Wymieszaj z oliwą ocet, sól, pieprz, czosnek, posiekane zioła i odstaw na pół godziny. Warzywa pokrój na pół i wrzuć (bez dymki) do wrzątku na 2-3 minuty, a potem do lodowatej wody. Wszystkie posmaruj marynatą i smaż parę minut z obydwu stron. Podawaj naleśniki z twarożkiem i warzywami.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl, współpraca Anna Simon