Ziołowe naleśniki szpinakowe z warzywami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 70 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Fit Danie: Danie główne

WEŹ NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki ze sporą szczyptą soli 
  • 1¾ szklanki mleka
  • garść zmiksowanych liści szpinaku
  • szklankę wody gazowanej  

DODATKOWO:

  • garść listków ziół
  • olej  

NA FARSZ:

  • kostkę twarogu
  • po 5 łyżek jogurtu i śmietany
  • 6 rzodkiewek
  • pół ogórka
  • szczypiorek
  • koperek
  • chili
  • młode warzywa: szparagi, marchewka, dymka
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • rozmaryn, tymianek, oregano
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

PRZYGOTOWANIE:

Połowę mąki i wody zmiksuj ze szklanką mleka, resztę z pozostałym mlekiem i szpinakiem. Chochelkę ciasta bez szpinaku nalej na gorącą patelnię z odrobiną oleju. Póki nie zastygło, ułóż na nim listki, przyciśnij, odwróć placek i smaż na złoto. Zielone ciasto smaż normalnie, nie rumieniąc go.

Część rzodkiewek i ogórka zetrzyj drobno, resztę posiekaj z koperkiem i szczypiorem. Dodaj ser, jogurt, śmietanę, sól, pieprz i chili. Wymieszaj z oliwą ocet, sól, pieprz, czosnek, posiekane zioła i odstaw na pół godziny. Warzywa pokrój na pół i wrzuć (bez dymki) do wrzątku na 2-3 minuty, a potem do lodowatej wody. Wszystkie posmaruj marynatą i smaż parę minut z obydwu stron. Podawaj naleśniki z twarożkiem i warzywami.

Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl, współpraca Anna Simon

Zobacz również