Wiśniowy puchar – przepis na letni deser z bitą śmietaną i mascarpone

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 25 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser , Na Walentynki , Na przyjęcie , Dla dzieci

Nie ma nic bardziej orzeźwiającego latem niż warstwowy deser z soczystymi owocami i puszystym kremem. Idealny na rodzinne przyjęcie, leniwe popołudnie na tarasie albo jako szybki deser bez zbędnego wysiłku. Koniecznie spróbuj!

Weź na ciasto:

•5 jaj
•120 g cukru
•100 g mąki
•1 łyżeczkę proszku do pieczenia
•40 g kakao

Weź na masę:

•600 g wiśni
•150 ml soku jabłkowego
•60 ml porto (opcjonalnie)
•2 łyżki soku z cytryny
•50 g cukru
•1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
•400 g śmietanki kremówki
•200 g mascarpone
•2 łyżki cukru waniliowego
•30 g wiórków gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wyłóż blachę pergaminem.
2. Jajka rozdziel: białka ubij na sztywno z cukrem, potem wmieszaj żółtka.
3. Przesiej do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj do jajek.
4. Masę wylej na blachę i piecz 20 minut. Ostudź i pokrusz na niewielkie kawałki.
5. Połowę wiśni zostaw do dekoracji, resztę wydryluj.
6. Wrzuć do garnka razem z cukrem i skrobią, wlej sok jabłkowy i cytrynowy oraz porto. Zagotuj przez 2 minuty i ostudź.
7. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z mascarpone, cukrem waniliowym i wiórkami czekolady.
8. Salaterkę wypełnij połową ciasta, przykryj połową kremu i wiśniowym kompotem. Posyp resztą ciasta i przykryj pozostałym kremem. Posyp całymi wiśniami.

I smacznego!

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI  ZDJĘCIe: shutterstock

Zobacz również