weranda.pl werandaweekend.pl

Tarta z puszystym musem czekoladowym

To udowodnione naukowo! Dzięki czekoladzie mózg produkuje endorfiny. Więc pozwól sobie na kawałek ciasta. Albo dwa...

WEŹ NA CIASTO:

  • opakowanie kakaowych ciasteczek
  • 3 łyżki masła

NA MUS:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 3⁄4 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1⁄4 szklanki cukru
  • szczyptę soli

DO DEKORACJI:

  • ulubione świeże lub mrożone owoce

Ciasteczka i masło włóż do rozdrabniacza lub miksera kielichowego. Zmiksuj tak, by przypominały mokry piasek, dociskając palcami. Wyłóż nimi spód formy do tarty. Wstaw na chwilę do lodówki.

Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Utrzyj żółtka z cukrem, osobno ubij białka z solą. Wymieszaj masę czekoladową z żółtkami i delikatnie dodaj pianę z białek. Ubij na sztywno śmietankę oraz połącz ją z czekoladowym kremem.

Wylej masę na przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij na 10 minut przed podaniem i udekoruj owocami.

Przepisy: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również