#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama

Tarta z puszystym musem czekoladowym

To udowodnione naukowo! Dzięki czekoladzie mózg produkuje endorfiny. Więc pozwól sobie na kawałek ciasta. Albo dwa...

Weź na ciasto:

opakowanie kakaowych ciasteczek

3 łyżki masła

Na mus:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

3 jajka

3⁄4 szklanki śmietanki kremówki

2 łyżki masła

1⁄4 szklanki cukru

szczyptę soli

Do dekoracji:

ulubione świeże lub mrożone owoce

Ciasteczka i masło włóż do rozdrabniacza lub miksera kielichowego. Zmiksuj tak, by przypominały mokry piasek, dociskając palcami. Wyłóż nimi spód formy do tarty. Wstaw na chwilę do lodówki.

Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Utrzyj żółtka z cukrem, osobno ubij białka z solą. Wymieszaj masę czekoladową z żółtkami i delikatnie dodaj pianę z białek. Ubij na sztywno śmietankę oraz połącz ją z czekoladowym kremem.

Wylej masę na przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij na 10 minut przed podaniem i udekoruj owocami.

Przepisy: Joanna Zaguła

Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock

reklama

Zobacz również